Eveniment

Mesaje-capcană: “Sergent Stéphane Delanaud de la Europol” trimite citații pentru așa-zise anchete judiciare

Tentativele de fraudă în care infractorii cibernetici se folosesc de numele Europol sau ale altor instituții revin. Aceștia trimit e-mailuri cu citații false “pentru necesitatea unor investigații în urma unei plângeri”, la care subiecții vizați ar trebui să răspundă prin accesarea unui link pentru a-l contacta pe “locotenentul Bogdan Martinescu”, iar cel care semnează email-ul de convocare o face sub titulatura pompoasă de “Sergentul Stéphane DELANAUD, Secretar de Brigadă, Brigada pentru protecția minorilor, POLIȚIA NAȚIONALĂ – EUROPOL”.
Ca și în cazul altor tentative de acest fel, scopul principal al mesajelor-capcană este stârnirea emoției și a curiozității la citirea textului din e-mail, unul formulat pe un ton amenințător, fără a oferi detalii concrete. Se vorbește despre “anchete judiciare”, fără a oferi vreun indiciu în acest sens.

Astfel, există pericolul ca destinatarul, în lipsa unor verificări ale sursei mesajului, să se panicheze și să răspundă pe e-mail atacatorilor, cerând mai multe informații. Mai departe, conversația va fi gestionată de infractori cibernetici care pretind a fi polițiști și care vor încerca să determine potențiala victimă să-și ofere date sensibile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.