Social

Viceprimarii Alexandriei nu îşi doresc câini comunitari

Ioan DUMITRESCU

Problema naţională, a câinilor comunitari, nu putea să ocolească şi municipiul reşedinţă de judeţ, Alexandria. Câinii există pe străzi şi, cu toate acestea, cei doi viceprimari ai Alexandriei susţin fiecare că ar exista soluţii pentru împuţinarea acestora.

Viceprimarul Eduard Oprea afirmă: „Soluţia, după părerea mea personală, ar fi cam următoarea: nici eu nu sunt de acord cu câinii comunitari pe străzi, să muşte oameni, să fie haite de câini pe lângă tomberoanele de gunoi. Eu cred însă că doctorul Găină şi-a făcut cât de cât treaba, pentru că totuşi în oraşul Alexandria nu sunt foarte mulţi câini comunitari. Soluţia eu o văd în modul următor: fără eutanasiere; ţinuţi în adăposturi, verificaţi, iar cei bolnavi, doar aceştia, trebuie eutanasiaţi. Dar toţi câinii trebuie ţinuţi în adăposturi. Să nu mai existe nici un câine pe stradă. Conform Uniunii Europene şi Cartei pe care noi am semnat-o, nu putem să îi eutanasiem”. Viceprimarul Eduard Oprea ştie că pentru un câine în padoc se cheltuiesc 9 lei pe zi, în timp ce alocaţia unui copil este de doar 42 de lei pe lună. Viceprimarul ştie şi faptul că în Alexandria nu sunt suficiente padocuri pentru toţi câinii comunitari. Cu toate acestea, viceprimarul Oprea mai declară: „Dar sunt legi internaţionale care trebuie respectate. Nu sunt de acord cu plata aceasta pentru câini, dar asta este o Hotărâre a Consiliului Local, iar noi trebuie să respectăm deciziile Consiliului local. Am discutat şi cu parlamentari, cu deputatul Marin Almăjanu, care este preşedintele Comisiei de administraţie, şi care a spus că a avut mari probleme cu ONG-urile şi cu Asociaţiile internaţionale”.

La rândul său, şi viceprimarul Dan Popescu are un punct de vedere asemănător referitor la soarta câinilor comunitari: „Serviciul Sanitar Veterinar condus de doctorul Găină se ocupă de aceste probleme, inclusiv de cazarea câinilor la adăposturi. Pentru asemenea câini, la orice solicitare se trimite un echipaj. Dar există mulţi alexăndreni care îi apără, îi hrănesc, îi ascund când apar hingherii. Dacă iubeşti un animal, nu înseamnă să te duci în stradă cinci minute, îi dai de mâncare şi apoi îl laşi la loc în stradă. Dacă iubeşti câinii, îi iei la tine în curte, în casă, nu îi laşi pe stradă. Totuşi, nu sunt pentru eutanasiere. Sunt pentru sterilizarea lor, şi ţinutul lor în padocuri, cu toate cheltuielile de rigoare, fiindcă aceste cheltuieli se fac în primul rând pentru cetăţeni, nu pentru câini, de dragul acestora. Dar sunt ferm împotriva eutanasierii câinilor comunitari, decât dacă este necesar, dacă sunt bolnavi, răi, agresivi; altfel, nu”.

Până una alta, în Alexandria există câini vagabozi pe străzi, iar programul de strângere a acestora în padocuri se face deocamdată într-un ritm cam lent; cu toate acestea, după cum susţin cei doi viceprimari ai Alexandriei, acest proces se va încheia, ambii viceprimari susţinând că speră ca în curând în municipiul reşedinţă de judeţ să nu mai existe câini comunitari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.