Economie

Primarul Cuclea, mediator între angajaţii Donau Chem şi conducerea combinatului

Situaţia muncitorilor de la combinatul chimic Donau Chem este una delicată, aşa cum se ştie deja, şi are tendinţa să se înrăutăţească în contextul condamnării recente a milionarului Ioan Niculae, patronul imperiului Interagro. Aşa cum am mai scris, se pregăteşte concedierea a 50% din personal în perioada imediat următoare, asta după ce se luase decizia ca, începând cu luna aprilie, angajaţii să aibă o zi liberă pe săptămână, neplătită. Salariile sunt tot neachitate la zi, după şedinţa Comisiei pentru Dialog Social plătindu-se numai restanţele pe luna ianuarie.

Muncitorii, cu familii de întreţinut şi facturi de achitat, au ajuns să-şi dorească intrarea în şomaj. Şi nu de dragul titulaturii de „şomer” sau din lipsa chefului de muncă, ci pentru că parcă tot e mai bine să primeşti o sumă de bani, fie şi mică, lună de lună, decât să te numeşti „angajat” şi să munceşti pe „datorie”.

Despre situaţia disperată a oamenilor care muncesc fără bani încă de la începutul anului s-a dus vorba şi la Bucureşti, iar secretarul de stat pentru activitatea de dialog social în Ministerul Muncii, Alexandra Braica, precum şi consilierul ministrului pentru Dialog Social, Ciprian Dragomir, s-au întâlnit joi, 26 martie, la Primăria Turnu Măgurele, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Dialog Social cu prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, primarul Dănuţ Cuclea şi reprezentanţi ai muncitorilor. Discuţiile au durat suficient cât orice minte întreagă să realizeze situaţia disperată în care se află angajaţii combinatului, care nu s-au sfiit să spună ca preferă şomajul muncii fără bani.

Dănuţ Cuclea, primarul municipiului Turnu Măgurele a ţinut constant legătura atât cu muncitorii, cât şi cu conducerea combinatului chimic, lucru normal de altfel, în condiţiile în care situaţia Donau Chem priveşte în mod direct instituţia pe care o conduce. Şi, pentru orice gândire logică, acesta nu este un lucru neprincipial, ci un demers logic şi necesar.

Din păcate, lucrurile nu dau semne că se vor remedia, iar autorităţile sunt legate de mâini şi de picioare, în contextul în care Donau Chem este un agent economic privat. Astfel că, dincolo de mediere, consultanţă şi verificarea modului în care combinatul respectă legile în vigoare, nici primarul Cuclea şi nici reprezentanţii Guvernului nu prea au ce face. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.