Eveniment

Investiţii în comuna Piatra prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală

gadea5gadea1IMG_6232

 

 

 

 

 

 

gadea2

gadea6

gadea7

 

 

 

 

 

 

Monica DUMITRESCU

Locuitorii comunei teleormănene Piatra sunt beneficiarii a două investiţii în valoare totală de aproximativ 4 milioane de lei, realizate prin programul naţional de dezvoltare locală în două domenii foarte importante pentru comunitate, educaţie şi infrastructură. Este vorba despre modernizarea Liceului Teoretic Piatra, investiţie aproape finalizată, şi realizarea unei noi staţii de alimentare cu apă, investiţie aflată în derulare, care conform proiectului va fi finalizată în 2018.

“Cele două obiective sunt menite să dezvolte comuna Piatra şi să crească nivelul de trai al locuitorilor, asigurând un standard de viaţă mai bun prin accesul la o apă potabilă de cea mai bună calitate şi condiţii decente de studiu pentru tânăra generaţie, pentru tinerii de liceu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, joi, 31 martie, cu prilejul unei verificări a stadiului de execuţie a celor două lucrări pe care acesta a efectuat-o împreună cu primarul comunei Piatra, Dănuţ Chera şi alte persoane cu responsabilităţi în derularea lucrărilor respective.

 

Clădirea Liceului Teoretic Piatra adusă la cele mai înalte standarde

 

Elevii Liceului Piatra vor beneficia în curând de cele mai bune condiţii, clădirea în care funcţionează unitatea de învăţământ fiind reabilitată după standarde europene.

Potrivit preşedintelui CJT, Adrian Gâdea, prin proiectul finanţat prin Programul naţional de dezvoltare locală, pentru realizarea căruia Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a alocat suma de 1.256.244 lei, clădirea a fost consolidată, s-au făcut reparaţii, izolaţie termică, au fost înlocuite tablourile electrice, refăcute tencuielile, acolo unde s-a impus acest lucru, au fost realizate zugrăveli atât la interior, cât şi la exterior, reparate instalaţiile. Cea mai mare realizare este însă extinderea clădirii cu spaţii generoase în care au fost amenajate grupuri sanitare moderne atât pentru elevi, fete şi băieţi, cadre didactice, cât şi pentru persoane cu dizabilităţi. De asemenea, a fost construit şi un spaţiu nou pentru montarea unei centrale termice de capacitate maximă, care să poată asigura confortul termic în perioada sezonului rece celor care îşi desfăşoară activitatea şi fac cursuri în această unitate de învăţământ

“Vorbim de un proiect derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la solicitarea Consiliului Judeţean Teleorman şi în urma insistenţelor primarului comunei Piatra, Dănuţ Chera, care într-adevăr este un proiect important pentru cei 220 de elevi care îşi desfăşoară activitatea în această unitate de învăţământ. O investiţie care generează condiţii mai bune de studiu. Ne dorim ca actul educaţional din această unitate de învăţământ să fie unul bun. Vă asigur că vom continua investiţiile în acest domeniu important pentru elevii din judeţ”, a declarat Adrian Gâdea.

“Odată cu dotarea cu centrală termică a liceului şi construirea grupurilor sanitare care îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare, pot spune că elevii acestui liceu îşi vor desafăşura activitatea în condiţii optime.

Am insistat la domnul preşedinte Gâdea pentru susţinerea acestui proiect deoarece acest liceu este singurul din zona noastră care după cum ştiţi este una puţin săracă. Dacă nu aduceam liceul la standardele în care se află în momentul de faţă, copii din comuna Piatra, cât şi cei din comunele limitrofe ajungeau or să nu mai facă liceul deloc, or să cheltuie mai mulţi bani mergând la liceele din oraşele Zimnicea, Turnu Măgurele sau Alexandria. Nu pot decât să mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman şi vă asigur că, atâta timp cât voi fi primar voi face tot ce ţine de mine ca toţi copiii din comuna Piatra să aibe cele mai bune condiţii”, a spus primarul Dănuţ Chera, care se pregăteşte pentru obţinerea unui nou mandat la cârma comunei Piatra.

Şi directorul Liceului Piatra, prof. Constantin Filip, apreciază investiţia ca fiind o mare realizare pentru unitatea de învăţământ. “Grupurile sanitare erau până acum într-o clădire veche de peste 100 de ani, impracticabilă. Această nouă construcţie îndeplineşte toate exigenţele şi mulţumim Consiliului Judeţean pentru asta”, a declarat prof. Constantin Filip.

Dacă în ceea ce priveşte clădirea în care funcţionează Liceul Piatra nu mai există nicio problemă nerezolvată, în ce priveşte curtea acesteia lucrurile sunt foarte complicate. Potrivit directorului Liceului Teoretic Piatra, prof. Constantin Filip, terenul din jurul clădirii a fost revendicat, în aceste condiţii, unitatea de învăţământ nu beneficiază de niciun fel de curte şi chiar vor fi probleme cu accesul în clădire dacă proprietarii terenului îl vor împrejmui cu gard.

“În afară de săli de clasă, orice şcoală are nevoie de curte. Noi nu avem curte, terenul fiind revendicat, nu avem niciun fel de spaţiu, teren de joacă, teren de sport, avem nevoie de teren să intrăm în şcoală şi nu ştiu cum se va rezolva situaţia. Trebuie să negociem probabil să ne lase să folosim intrarea principală la liceu”, a mai spus directorul Filip.

 

Alimentarea cu apă a comunei, modernizată

 

Cel de-al doilea proiect care se află în derulare în comuna teleormăneană Piatra priveşte modernizarea sursei şi gospodăririi apei. Proiectul se derulează, de asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, guvernul alocând, la solicitarea Consiliului Judeţean, suma de 2.582.734 lei, pentru realizarea acestui obiectiv.

Această investiţie prevede înlocuirea vechii conducte de aducţiune care face legătura dintre sursă (staţie de pompare izvor) şi rezervor şi extinderea ei, înlocuirea vechiului rezervor de apă cu unul de capacitate mai mare, realizarea unei staţii de tratare şi pompare, conducte tehnologice şi utilităţi.

“Modernizarea sursei şi a gospodăriei de apă au avut în vedere, pe lângă înlocuirea vechiului rezervor de apă cu unul de capacitate mai mare şi reabilitarea căminelor de captare a drenurilor, înlocuirea conductelor existente, care fiind de azbociment, puneau în pericol sănătatea oamenilor, cu unele noi, de polipropilenă, dar şi construirea unei camere de colectare, deznisipator şi staţie de pompare, cu instalaţiile aferente acestora.

Astfel, gospodăria de apă nouă oferă, la finalizarea investiţiei, accesul locuitorilor la o apă curată, care să le garanteze sănătatea, fiind de cea mai bună calitate”, a explicat preşedintele CJT, Adrian Gâdea.

“Un proiect care până la urmă duce la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru cetăţenii acestei localităţi”, a mai adăugat acesta.

Ideea a fost întărită şi de primarul localităţii, Dănuţ Chera, care a explicat: “La vechiul sistem, realizat în vremea lui Ceauşescu, sunt branşate doar 1200 de case din cele aproximativ 1700 din comună. Rezervorul are o capacitate mică şi apa ajunge la populaţie prin cădere, aşa încât în anumite ore, când consumul este mai mare, în multe zone ale comunei nu ajunge apa şi de aceea este nevoie de realizarea acestei investiţii prin care va fi înlocuit vechiul rezervor cu unul mai mare şi vor fi anexate două pompe care vor menţine presiunea în reţea în orice moment. Conductele existente vor fi schimbate pentru că nu mai corespund standardelor, iar lungimea lor va fi extinsă pentru a permite branşarea altor consumatori. Mai mult decât atât va fi realizată o staţie de declorinare, aşa încât apa va fi potabilă”.

One Comment

  1. La cat mai multe! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.