Social

Încep probele de aptitudini şi de verificare a competenţelor de limbă modernă pentru admiterea la liceu

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de gimnaziu care doresc să urmeze cursurile liceale în clase cu profil vocaţional sportiv, pedagogic sau bilingv vor susţine probe de aptitudini sau de verificare a competenţelor de limbă modernă, după caz. Lista cu liceele teleormănene care organizează astfel de probe, precum şi calendarul de desfăşurare a fost publicat pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi în Ghidul Admiterii 2017.

Astfel, elevii din clasele a VIII-a care vor să urmeze cursurile liceale la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria, specializarea învăţători – educatoare, vor susţine probele de aptitudini în zilele de 24 şi 25 mai 2017. Pe 25 mai vor susţine probele de aptitudini candidaţii la specializarea instructor sportiv din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Alexandria, iar pe 26 mai candidaţii la aceeaşi specializare din cadrul Liceului Teoretic Zimnicea.

Tot în data de 26 mai 2017, candidaţii la clasele cu învăţământ bilingv vor susţine proba de verificare a cunoştinţelor de limba modernă.

Anul acesta, absolvenţii de gimnaziu din acest an pot opta pentru specializările matematică-informatică bilingv (română-engleză) şi filologie bilingv (română-engleză) doar la liceele din municipiul Alexandria. După doi ani consecutiv în care niciun liceu din municipiul Alexandria nu a înfiinţat clase cu învăţământ bilingv, anul acesta, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a aprobat înfiinţarea acestei forme de învăţământ la trei licee. Astfel, absolvenţii de gimnaziu care doresc să urmeze cursurile liceale la specializarea matematică informatică bilingv se pot înscrie la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” sau la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, în timp ce absolvenţii care doresc să urmeze cursurile liceale la specializarea filologie bilingv pot opta pentru Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”. Locurile sunt limitate, însă, fiecare liceu menţionat având doar o clasă (28 de locuri) la aceste specializări. Astfel, media de admitere va fi una mare. Mai mult decât atât, candidaţii pentru aceste locuri trebuie să susţină şi să promoveze proba la limba engleză, care se va desfăşura pe 26 mai 2017, la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” din Alexandria.

La examenul de verificare a cunoştinţelor de limba modernă este considerat promovat candidatul care a obţinut minim nota 6. Candidaţii care promovează, pe parcursul învăţământului gimnazial, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională. Recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă se fac la cerere, dacă certificatul obţinut validează un  nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului A2, corespunzător Cadrului european comun de referinţă pentru limbi. Candidaţii cărora li se recunosc şi li se echivalează rezultatele obţinute la examene cu recunoaştere internaţională primesc nota 10 la porba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv.

Pentru admiterea în clasa a IX-a în unităţile de învăţământ liceal la clasele cu profil bilingv, promovarea probelor menţionate este obligatorie, însă nu şi suficientă. Admiterea se va face computerizat, în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în calculul căreia media la Evaluarea Naţională va reprezenta 80%, iar media generală din clasele V-VIII, 20%.

Pentru clasele cu profil sportiv, aprecierea probei de aptitudini se face prin note de la 1 la 10, nota minimă de promovare fiind 7. Nu se admit contestaţii la probele sportive. Nota obţinută la proba de aptitudini are o pondere de 75% în calculul mediei finale de admitere la clasele cu profil spotiv.

Pentru profilul pedagogic aprecierea probei de aptitudini se face pe bază de calificativ admis/respins, iar admiterea se face pe baza mediilor de admitere în ordinea descrescătoare a acestora.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.