Politic

Congres PSD, cu validarea preşedintelui Liviu Dragnea, alegerea celor 14 vicepreşedinţi şi adoptarea modificărilor la Statut pe ordinea de zi

congres (2)congres (7)Peste 4.000 de delegaţi social-democraţi din toată ţara au validat duminică, 18 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti, rezultatul scrutinului intern de sâmbătă, 11 octombrie, în urma căruia Liviu Dragnea a fost ales preşedinte al PSD şi, totodată, şi-au ales cei 14 vicepreşedinţi, respectiv Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ionuţ Vulpescu, Nicu Bănicioiu, Mihai Tudose, Viorel Ştefan, Gheorghe Şimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirică, Gabriela Firea, Lia Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană, precum şi preşedintele executiv al partidului, în persoana preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Reuniunea reprezentanţilor PSD, la care au luat parte atât preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, cât şi liderii formaţiunilor politice din coaliţia de guvernare, respectiv, liderul UNPR Gabriel Oprea şi copreşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile, astfel că finalul i-a prins pe liderii partidului singuri în sală, în timp ce majoritatea delegaţilor părăsiseră lucrările Congresului.

Din partea judeţului Teleorman, 117 social-democraţi au participat la Congres pentru a vota vicepreşedinţii, precum şi modificările aduse la Statut. Astfel, primarii social-democraţi, parlamentarii PSD, eurodeputatul Viorica Dăncilă, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gâdea, consilieri judeţeni şi consilieri locali ai PSD au luat parte la lucrările Congresului.

Revoluţia Dragnea în PSD

Discursul preşedintelui ales al PSD Liviu Dragnea a fost centrat pe schimbare, atât pe cea din partid, cât şi pe cea din politică, în general, astfel că direcţiile trasate de liderul social-democrat au fost recunoaşterea greşelilor şi ruperea de trecut, regionalizarea, precum şi sincronizarea alegerilor o dată la cinci ani.

„Vom face politica celor care lucrează în marile întreprinderi şi a celor care lucrează în şcoli şi grădiniţe; politica celor mulţi care nu au sâmbăta şi duminica libere; politica celor care inovează, care creează; celor care sunt plecaţi în străinătate”, a precizat liderul PSD.

Totodată, Liviu Dragnea a anunţat renunţarea la o altă meteahnă ce a bântuit partidul de-a lungul timpului, respectiv acordarea funcţiilor pe alte criterii şi nu pe competenţe.

„Candidaţilor le doresc să nu iasă vicepreşedinţi aleşi de bileţele. Nu aş vrea să mai văd bileţele prin sală. Le-am tot transmis asta şi sper să înţeleagă că aceste funcţii îi vor face să aibă şansă să muncească mai mult decât alţi colegi şi trebuie să fie pregătiţi de muncă. De la preşedintele executiv am multe aşteptări, dar ca să spun foarte simplu şi foarte uşor de înţeles: am de la el aşteptările pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am făcut eu pentru Victor Ponta aş vrea să facă preşedintele executiv pentru mine şi pentru partid”, a declarat Liviu Dragnea referitor la alegerile pentru cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, cât şi pentru alegerea preşedintelui executiv al PSD.

Congresul PSD a adoptat mai multe modificări la Statut, printre care restrângerea componenţei BPN

De asemenea, în cadrul Congresului au fost validate şi numeroase modificări la Statut, printre care faptul că Biroul Permanent Naţional devine forul de conducere, analiză decizie politică şi reacţie rapidă având în componenţă un număr mai restrâns de membri, în timp ce vicepreşedinţii nu pot fi simultan şi preşedinţi de organizaţie judeţeană, cu excepţia vicepreşedinţilor din rândul femeilor

Totodată, potrivit noilor prevederi, preşedintele partidului poate solicita Comitetului Executiv Naţional vot de încredere pentru activitatea desfăşurată de către membrii BPN, pentru activitatea coordonată de preşedintele Consiliului Naţional în cadrul acestei structuri, precum şi pentru activitatea desfăşurată de către miniştrii PSD.

Nici Consiliul Naţional al PSD nu a scăpat de modificări, astfel că structura îşi modifică rolul prin transformarea din for de decizie într-o structură care propune şi dezbate programe şi politici în mediul politic, pe de o parte, şi creşterea calităţii procesului de elaborare a documentelor de strategie ale partidului, pe de altă parte. În ce priveşte noua componenţă a Consiliului Naţional, parlamentarii, europarlamentarii, miniştrii şi secretarii de stat, preşedinţii sau vicepreşedinţii consiliilor judeţene, primarii de municipii şi oraşe şi câte trei reprezentanţi pentru fiecare judeţ din partea primarilor de comune vor face parte din forul PSD.

În acelaşi timp, Comitetul Executiv Naţional va reuni membrii BPN, preşedinţii tuturor organizaţiilor judeţene/sector şi ai structurilor interne ale PSD şi devine, totodată, structura de conducere şi de decizie a partidului care coordonează activitatea acestuia între Congrese. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.