Eveniment

Al treilea caz de infecție cu West Nile, confirmat în județ, la un pensionar de 75 de ani din Băbăița

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în sezonul 2019, în perioada 3 iunie-10 octombrie, au fost înregistrate 62 cazuri de infecție cu virusul West Nile. În perioada menționată au fost înregistrate șase decese, în Călărași, Constanța, Buzău, București, Iași și Vrancea.

Cele mai multe cazuri, respectiv 21, au fost confirmate la persoane între 60 și 69 de ani, alte 15 cazuri fiind confirmate la persoane cu vârste între 70 și 79 de ani.

Potrivit sursei citate, cazurile au fost semnalate în judeţele Călărași (8 cazuri), Constanța (6 cazuri), Iași (4 cazuri), Tulcea (4 cazuri), Galați (3 cazuri), Argeș (2 cazuri), Buzău (2 cazuri), Olt (2 cazuri), Mureș (2 cazuri), Teleorman (3 cazuri), Vrancea (2 cazuri), Botoșani (1 caz), Dolj (1 caz), Ilfov (1 caz), Prahova (1 caz), Vaslui (1 caz), Suceava (1 caz), Satu Mare (1 caz) și în Municipiul București (17 cazuri).

În ceea ce privește confirmarea unui caz de infectie cu virusul WEST-NILE la un pacient din județul Teleorman, Direcția de Sănătate Publică Teleorman informează că este vorba despre un pacient de sex masculin, în vârstă de 75 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat în localitatea Băbăița.

Potrivit, sursei citate, cazul a fost declarat inițial suspect, pe 30 septembrie, la DSP Teleorman, de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. V.Babes“ – Bucuresti, acolo unde pacientul a fost internat, cu diagnosticul de Meningita în observație.

În ceea ce privește antecedentele personale patologice ale pacientului, DSP Teleorman precizează că acesta nu prezenta boli asociate.

Confirmarea infecției cu virusul West Nile a venit de la Institutul Național Cantacuzino, pe data de 9 octombrie.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie, respectiv evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţanţari, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.