Eveniment

Weekend de “foc” pentru pompierii militari teleormăneni – Din 28 de incendii, 24 au fost de vegetație uscată, miriște și resturi menajere

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 111 evenimente.

Din numărul total de intervenții, 75 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, două accidente rutiere, produse pe raza localităților Suhaia și Alexandria, rezultate cu trei victime, la care salvatorii au acționat pentru acordarea primului ajutor și asigurarea măsurilor P.S.I., 28 de incendii, dintre care unul izbucnit la o locuință din municipiul Turnu Măgurele, trei la instalațiile unor transformatoare electrice și 24 de incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la o persoană cu problemă de sănătate și 5 intervenții pentru îndepărtarea unor copaci căzuți pe carosabil, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase (vânt puternic), informează ISU Teleorman.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, pompierii solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

“Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, transmit reprezentanții salvatorilor teleormăneni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.