Social

Testarea antidrog în școli / Ce spun reprezentanții elevilor și ai părinților

Despre propunerea ca elevii să fie testați antidrog în școli s-a discutat intens în ultimele zile, părerile fiind, ca de obicei, împărțite.

Miruna Croitoru, președinte al Consiliului Național al Elevilor, a transmis, într-o declarație pentru educatieprivata.ro, punctul de vedere vizavi de această temă: “Considerăm că am putea pune mult mai mult accent pe zona de prevenție și de conștientizare a problemelor care apar odată cu consumul de droguri, astfel încât toți elevii să cunoască cauzele, efectele și consecințele. Însă, în cadrul unei sesizări pertinente venite fie din partea colegilor, fie din partea unui profesor, s-ar putea realiza această testare, însă cu păstrarea caracterul confidențial al elevului care a fost testat, pentru a nu deveni o victima a bullyingului, spre exemplu, tocmai din acest motiv. Poate apărea o stigmatizare axată exclusiv pe acest criteriu, pe care ar trebui să o prevenim pe cât posibil. Inclusiv procedura privind managementul cazurilor de violență prevede care sunt semnalele la care ar trebui să fie atenți atât colegii de clasă, cât și profesorii. Astfel, în urma suspiciunilor, se poate lua legătura cu profesorul diriginte, părinții elevului în cauză și ulterior soluționată problema în modul acesta ca ultimă varianta.

Cea mai importantă măsură pentru a preveni consumul de droguri în rândul tinerilor ar fi discuțiile deschise purtate la școală pe această temă cu reprezentanți ANA care să acopere toate aspectele necesare, începând de la cauze până la efectele pe termen lung ale consumului de droguri. A trecut de foarte mult timp vremea când acest subiect era unul tabu, fiind necesară abordarea lui în școli, încă din gimnaziu”.

În același timp, Iulian Cristache, președintele al Federației Naționale a Părinților, și-a exprimat opinia legată de subiect pe pagina unei rețele de socializare și cere, totodată, părerea celor care-i urmăresc postările: “Consumul de stupefiante a ajuns la un nivel alarmant. Astăzi s-a discutat pe tot parcursul zilei despre declarația domnului prefect al Bucureștiului.

  1. Nu există o problemă cu sondajul propus. Chiar ar fi util.
  2. Nu vom fi de acord cu testarea în masă, deoarece este imposibil de pus în practică și inutilă. Dacă știi când vei fi testat, nu vei fi atât de necugetat să consumi substanțe interzise cu 48/72 de ore înainte. Prin urmare, vorbim despre o cheltuială inutilă.
  3. Totuși, da, în afara de campaniile reale, nu doar scrise pe hârtie, pentru prevenție, nu ar strica să discutăm despre campanii de testare inopinată.

La liceu, nu ar trebui să fie absolut nicio problemă, dar la gimnaziu ar trebui să se informeze familia cu 24 de ore înainte, moment potrivit pentru a-și da acordul și pentru a putea fi prezenți la testarea copilului.

De asemenea, rezultatele ar trebui să fie comunicate doar familiei, nici măcar directorului.

Acestea sunt doar câteva puncte de vedere; nu am întreprins nicio acțiune oficială.

Știu, o să spuneți că nu e bine să facem teste, dar eu nu sunt de acord. În grupa de vârstă 14-35 de ani, deja 20% sunt consumatori. Hai să nu mai fugim de testare, deoarece poate salva vieți. Nu trebuie să li se dea în cap, trebuie doar să fie ajutați discret și de către profesioniști.

Care este părerea dumneavoastră?”, a scris Iulian Cristache.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.