Social

Șoferii pot fi amendați cu până la 5.800 de lei dacă nu au ITP-ul făcut

În situația în care un șofer este depistat de către poliția rutieră fără documentul care atestă efectuarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP), acesta se va alege cu o amendă de până la 5.800 de lei, dar și cu suspendarea automată a înmatriculării.

Inspecția tehnică periodică reprezintă o verificare a problemelor tehnice ale automobilului, iar în funcție de gravitatea acestora, mașinile pot trece sau nu de această examinare. În eventualitatea în care problemele identificate sunt unele majore, proprietarul are obligația de a le remedia în cel mult 30 de zile.

Valabilitatea ITP-ului se stabilește în funcție de vechimea automobilului, astfel: pentru mașinile noi, ITP-ul se face pe 3 ani, pentru cele care au mai puțin de 8 locuri – 2 ani, iar pentru mașinile mai vechi de 12 ani, ispecția tehnică periodică este valabilă 1 an. Pentru mașinile de tip taxi, dar și pt cele cu mai mult de 8 locuri, destinate transportului de persoane, valabilitatea este de 6 luni, câte 1 an pentru autovehicule destinate transportului de mărfuri, cu masa de peste 3.500 kg, dar și pentru cele ce nu depășesc această masă, dar sunt destinate tot transportului de mărfuri. Pentru ultima categorie, cea a motocicletelor, mopedelor, autovehiculelor cu 3 roți sau cvadricicluri, ITP este valabil 2 ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.