Eveniment

Proiectil exploziv, cu încărcătura intactă, găsit într-un șanț

proiectil-3În data de 21.11.2016, la ora 16.39, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, un cetățean a solicitat intervenția echipei pirotehnice, acesta menționând că a descoperit un proiectil exploziv, într-un șanț de pe raza orașului Videle, cartier Cartojeanca.

Sosiți la locul menționat de către apelantul Alexandru R., cel care a descoperit elementul de muniție, pirotehnicienii au constatat faptul că era vorba de un proiectil calibru 100 mm, care a avea încărcătura funcțională, neexplodată. Din cauza întunericului, misiunea de căutare cercetare a zonei, pentru a se asigura că nu mai există și alte elemente de muniție, a fost întreruptă, aceasta fiind reluată în dimineața zilei de astăzi, 22 noiembrie a.c.

Deoarece nu au mai fost descoperite și alte muniții neexplodate, pirotehnicienii au ridicat, transportat și depozitat proiectilul în vederea distrugerii ulterioare. Misiunea a fost executată fără pagube materiale ori victime omenești.

Pentru a preveni producerea de accidente sau pierderi de vieţi omeneşti, reamintim cetăţenilor principalele reguli ce trebuie respectate în cazul descoperirii unor elemente de muniţie, şi anume: este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; se interzice ridicarea, transportarea şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; se interzice comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; nu este permisă lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; se interzice introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii, tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură, folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; nu este permisă utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; sunt interzise demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor, pentru joacă, elementele de muniţie descoperite: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte componente ale  acestora. În cazul descoperirii unor elemente de muniţie, în cel mai scurt timp posibil trebuie anunţat evenimentul pe numărul unic de urgenţă 112, în vederea intervenţiei prompte a echipei pirotehnice a I.S.U. „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.