Eveniment

ANSVSA, scrisoare deschisă către președintele ANPC, Horia Constantinescu: “Strategiile dvs. personale și de PR să vi le exersați fără nici o legătură directă sau indirectă cu ANSVSA”

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat cunoștință cu profundă consternare despre declarațiile dvs. iresponsabile, jignitoare și cu profund dispreț față de legislația europeană și națională, care reglementează în sens larg siguranța alimentelor, precum și față de  activitatea ANSVSA, a inspectorilor noștri și, nu în ultimul rând, față de operatorii economici și consumatori deopotrivă.

Domnule Președinte, noi, spre deosebire de dvs. din respect instituțional și față de operatorii economici și consumatori, din decență și interes total în respectarea legii, ne rezervăm dreptul de a nu ne înscrie în categoria celor care cel mai bine se pricep la ceea ce au alții de făcut.
Regretăm faptul, domnule Președinte, că suntem nevoiți să vă informăm că în România, ANSVSA reprezintă autoritatea de stat cu rol de reglementare în domeniul siguranței alimentelor unul dintre scopuri fiind realizarea siguranţei alimentelor, de la producerea materiilor prime până la distribuirea alimentelor către consumator. ANSVSA, potrivit responsabilităților legale funcționează în cooperare pe lângă alte instituții și cu ANPC ceea ce presupune fără îndoială faptul că această capacitate de analiză a unui act normativ “în diagonală” sau “cu capul în jos”, așa cum afirmați, este o capabilitate pe care doar dvs. o dețineți.
Domnule Președinte, vă asigurăm că acest concept denumit în sens larg “siguranța alimentelor” este unul extrem de profund și complex și nu se reduce sub nici o formă la ceea ce credeți dvs. că ați înțeles din surse mai de grabă casnice, iar pentru punerea în practică cu toate rigorile a supravegherii și controlului acestui concept pe întregul lanț, chiar trebuie, împotriva convingerilor dvs., să fii specialist, iar inspectorii ANSVSA sunt specialiști cu mulți ani de experiență teoretică și practică cu foarte lungi perioade de instruire specifică intensă, toate aceste anulate total aberant de către dvs. într-o singură propoziție strâmbă și stearpă, motiv pentru care noi nu vă permitem nici un afront la probitatea profesională a colegilor noștri. Înțelegem, din perspectiva dvs. personală, probabiltatea de a părea simplu așa cum lăsați să se înțeleagă dar vă asigurăm că diferența dintre a controla activitatea într-un coafor, vulcanizare, întârzierea curselor pe cale ferată, comercializarea jucăriilor sau calitatea prizelor și activitatea de control din domeniul siguranței alimentelor este o diferență colosală și da! dovada cea mai bună este faptul că statul a stabilit prin lege că această activitate chiar nu o poate face oricine ci numai specialiștii.
Domnule Președinte, prepararea și comercializare de alimente în standuri fixe sau mobile cu caracter temporar și ocazii diverse (târguri,expoziții, sărbători naționale și/sau locale etc.) este o activitate care se desfășoară, organizat, pe tot mapamondul și au la bază o serie de analize a riscului, îndeplinirea unor condiții minime de funcționare pe care, Domnule Președinte, le stabilim și le controlăm noi, precum și o supravegere atentă dar în condiții de decență și respect atât pentru operatorii economici implicați dar mai ales față de consumatori. O dovadă în plus dacă mai era cumva cazul este inexistența unor episode de TIA având ca origine astfel de activități.
Domnule Președinte, pentru activitatea de supraveghere sanitară veterinară a unor astfel de activități presupune într-adevăr să fie îndeplinite o serie de carcateristici care, după cum au realizat atât operatorii economici cât și consumatorii, și ați constat și dvs. direct, chiar nu poate fi apanajul oricui. Profesionalismul presupune să reușești să supraveghezi atent fără să interferezi direct și scandalos cu activitatea în desfășurare a unui operator economic și starea bună dispoziție și vacanță a consumatorilor distrugând astfel orice urmă de festivism sau de promovare turistică. Toate acestea, Domnule Președinte, noi le facem permanent și la o calitate indiscutabilă în condiții de liniște și discreție înainte de începerea oricări festivități, rare fiind situațiile în care veți descoperi inspectori ai ANSVSA care prin fum de grătare și peste tejghele cu mâncare, fac verificări documentare și mai ales controlează temperatura la vitrinele calde, de altfel obligatorii pentru păstrarea caldă a hranei preparate concluzionând că temperatura este prea ridicată în raport cu ambientul. Dovada cea mai grăitoare este “revoluția” așa cum ați denumit reacția pe care ați generat-o și pe care ați împachetat-o stângaci, ca de multe alte ori de fapt, în interes pentru protecția consumatorilor.
Prin urmare, vă solicităm ca strategiile dvs. personale și de PR să vi le exersați fără nici o legătură directă sau indirectă cu ANSVSA, în limita atribuțiilor și responsabilităților instituționale și în mediile care vă permit asta, cu precizare că NOI NU VĂ PERMITEM!
În concluzie, Domnule Președinte, vă solicităm ca de urgență să încetați orice formă de exprimare publică cu referire la ANSVSA și/sau activitatea inspectorilor acestei instituții. În mod firesc am solicita și retractarea publică a afirmațiilor dar recunoștem că suntem suficienți de înțelegători cu faptul că anumite virtuți umane sunt codificate genetic diferit de la individ la individ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.