Eveniment

Nivelul Dunării, în scădere – Dunărea măsura joi, 13 august, 32 cm la Zimnicea şi 38 cm la Turnu Măgurele

navaSituaţia pe Dunăre este critică. Seceta scade în fiecare zi tot mai mult nivelul Dunării, iar navigaţia resimte direct efectele. Nivelul apei a scăzut atât de mult, încât de-a lungul fluviului, în unele localităţi,  în apă, au apărut insule de nisip. Zeci de nave sunt blocate sau abia tranzitează zonele cu probleme, iar bacurile sunt nevoite să ocolească aceste zone.

Şi în Teleorman este destul de gravă situaţia pe Dunăre. Pe lângă faptul că transportul naval este dificil, navele şi barjele tranzitând cu greu, una câte una, la Turnu Măgurele şi la Zimnicea. În aceste zone nivelul apei este atât de scăzut, încât Dunărea poate fi trecută cu piciorul, fără prea mari probleme. La Zimnicea, la km 554, joi, 13 august, nivelul măsurat al Dunării a fost de 32 de centimetri, iar la Turnu Măgurele, la km 597, fluviul măsura nici mai mult, nici mai puţin de 38 de centrimetri. Specialiştii spun că anul acesta s-a înregistrat cel mai mic nivel al apei fluviului în ultimii 12 ani.

Şi debitul este în scădere, aşa că se înregistrează probleme pe canalul navigabil în mai multe zone. Una dintre cele mai dificile situaţii este în Teleorman, unde peste 60 de nave şi barje, ce urmau să tranziteze judeţul, abia trec din cauza unor insule de nisip.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11.08 – 12.08.2015 a fost în scădere, având valoarea de 2600 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea, în creştere pe sectorul Giurgiu – Galaţi şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea. Prognoza pe Dunăre pentru următoarele 24 de ore a arătat că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere  (2500 m3/s), iar pentru intervalul 14-18 august 2015 debitul Dunării la intrarea în ţară (secțiunea Baziaș), va fi, de asemenea, în scădere în prima zi până la valoarea de 2.400 m3/s, iar apoi staționar la această valoare până la sfârșitul intervalului de prognoză. Specialiştii spun că Dunărea va continua să scadă până la 20 de centimetri. Zonele care vor avea cel mai mult de suferit vor fi Bechet, Corabia, Cernavodă şi Zimnicea. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.