Social

Medicii SJU Alexandria nu au semnat contractele individuale de muncă. Noile reglementări privind plata gărzilor suplimentare nu sunt agreate de cadrele medicale

În lipsa unor contracte viabile care să asigure plata corespunzătoare a gărzilor suplimentare, camerele de gardă ar putea fi goale. Asta pentru că, de la 1 august, medicii nu mai sunt obligați să efectueze gărzi.  Din data de 1 august, gărzile fac obiectul unor contracte de muncă separate, prin care vor fi plătite ca ore suplimentare şi ore de noapte. Cu toate acestea, cadrele medicale sunt nemulţumite şi spun că plata pentru orele suplimentare se face la nivelul salarizării din 2009, or, din 2009 și până în prezent s-au schimbat multe, nici taxele, nici impozitele nu se achită la nivel de 2009, ci la nivel de 2016, cu toate majorările aplicate, nici facturile și nici alte cheltuieli nu sunt la nivel de 2009, spun medicii. Asta i-a determinat pe cei mai mulţi medici să nu semneze contractele.

La Spitalul Județean din Alexandria, la data de 2 august 2016, nici un contract individual de muncă nu se semnase, iar medicii par hotărâți să nu accepte noile reguli, mai ales că lipsa personalului medical de la nivelul spitalului ar aduce fiecărui medic care și-a exprimat intenția de a face gărzi, vreo 6 -7 gărzi suplimentare pe lună, în afara celei obligatorii care vine în completarea orelor de lucru.

Ordonanţa de Urgenţă 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a intrat luni 1 august 2016 în vigoare și, odată cu aceasta, s-a modificat şi modul de reglementare a gărzilor efectuate de medici. Astfel, dacă până la data intrării în vigoare a noilor reglementări medicii făceau până la opt gărzi pe lună, fără să primească vreun ban pentru orele muncite peste program, de la 1 august 2016, gărzile nu mai sunt obligatorii, urmând a fi plătite ca ore suplimentare și fiind, în același timp, luate în calcul și la vechimea în muncă și la vechimea în specialitate.

Atunci, de ce resping medicii noile contracte privind gărzile?

Până acum, gărzile nu erau plătite ca ore suplimentare, erau obligatorii. De la 1 august, însă, contractul de bază nu include decât o singură gardă, până la completarea normei lunare, iar gărzile suplimentare fac obiectul unui alt contract separat, urmând a fi plătite separat, ne-a explicat Cătălin Dumitrașcu, medic în cadrul UPU Alexandria. După ce s-a anulat obligativitatea orelor suplimentare, plata acestora ar fi trebuit să-i motiveze pe medici, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece plata gărzilor se va face la nivelul salarizării din 2009, nu la cel din 2016, ne-a explicat Cătălin Dumitrașcu.

“Eu unul nu am semnat și dacă nu vor semna nici colegii mei, nu vom mai avea medici de gardă”, a spus doctorul Dumitrașcu. Poate unul, doi medici nu vor semna, însă, de mulți ne îndoim că își vor păstra decizia și nu-și vor reviziu atitudinea și nu  vor reveni asupra primei decizii. Discuțiile ce vor avea loc în afara pereților spitalului, discuții la care vor participa și alte persoane care nu au calitatea de medic, le vor schimba viziunea multora din medicii care se arată acum nemulțumiți de plata lor.

O altă problemă – nici cadrele medicale nu se susțin în decizii

În timp ce unii medici refuză cu vehemență să semneze un contract prin care să-și dea acordul să fie plătiți la nivelul de salarizare din urmă cu 7 ani, alți colegi de-ai lor îi apostrofează în mod ironic. “La noi programul de muncă e de 5 ore și o gardă obligatorie și tot nu e bine… Dar când lucrezi în ture ca în UK cu 4 ture de noapte una după alta sau până la ora 19.00 zilnic, ca în Franța plus gărzi?”, scrie o doamnă doctor pe o rețea de socializare, într-un grup unde medicii se îndeamnă să nu semneze noile contracte.

Aceeași doamnă mai spune: “Unde, în lumea civilizată, s-a mai auzit așa ceva? Doctorii fac gărzi în orice spital din lume! De la juniori la seniori! Fiecare acoperă partea lui. Juniorul pe secție, poate împreună cu un coleg mai mare (dacă are noroc) și seniorul de acasă, chemat dacă e nevoie! Și plata e conform statutului! Și asta chiar în secții cu puține paturi și chiar fără paturi de internat peste noapte!”. Răspunsurile nu întârzie să apară, încep polemicile și părerile pro și contra. O altă doamnă, din categoria celor care refuză semnarea contractelor, se întreabă: “De ce să fiu plătit în gărzi la salariul din 2009, sporurile se plătesc la acel salariu, cu toate că este inadmisibil și pentru sporuri, atunci să plătim și facturile la euro din 2000! Nu cred că este legal așa ceva. Unde în lume ești plătit la un salariu vechi de 7ani, în condițiile în care salariul crește. Numai în România este posibil!”.

Și medicii alexăndreni sunt în asentimentul colegilor lor din țară. Pe de o parte, sunt mulțumiți de faptul că gărzile nu mai sunt obligatorii, ceea ce le dă posibilitatea să le refuze, dar nu le convine remunerarea acestora, la nivelul anului 2009. Ar vrea gărzi, dar plătite corespunzător, “nu praf în ochi. Ne-au scos ochii cu eliminarea obligativității orelor suplimentare, cu plata acestora, dar când am văzut cum se plătesc mi s-a făcut scârbă. Din păcate, lipsa de unitate va continua situația actuală și va îndepărta șansele de a face vreo reformă în sistem. Și o sa rămânem veșnic nemulțumiți…”, a spus un medic specialist din cadrul SJU Alexandria.

Pacienții, și ei împărţiţi între a susține sau nu doleanțele medicilor

Că sunt pacienți sau doar simpli cetățeni, viitorii pacienți la un moment dat, alexăndrenii au opinii contradictorii când vine vorba de ce spun medicii cu privire la gărzi. Evident, ei nu privesc lucrurile din punct de vedere al medicului, angajat și salariat. Ei văd doctorul ca pe cel care trebuie să-i trateze, fie că e plătit, fie că nu este plătit. Nu îi interesează. Pe doctor, da. El trăiește din banii de la spital, din banii de gărzi și dacă sunt puțini și doctorul e nemulțumit.

Alexăndrenii, în cea mai mare parte a lor, sunt de acord ca doctorii să fie plătiți bine, chiar foarte bine, dar sunt foarte nemulțumiți de atitudinea cu care sunt tratați în spitale. Și nu e vorba de pacienții care se duc la camera de gardă din orice motiv, ocolind medicul de familie, nu este vorba de cei care își fac veacul prin urgențe și nici de neasigurați, de bețivi sau asistați social. Este vorba de pacienții cu reale probleme, de cei care necesită tratament în spitale, cei care au nevoie de operații, mai ales că la Alexandria se operează doar urgențe… din lipsă de anestezist. Non-urgențele pot aștepta și mai bine de o săptămână. Aceștia spun că în spitale sunt tratați urât, li se vorbește de sus și nu li se acordă tratament corespunzător, de cele mai multe ori plătind medicamentele. În plus, sunt revoltați de ceea ce văd și aud în ultimul timp. Sunt revoltați că medicii, o parte din ei, nu dau doi bani pe pacienți, și că tot mai multe cazuri de malpraxis și de neglijență se petrec în spitalele din România.

Sunt revoltați de ceea ce văd, pacienți neglijați, cu viermi, transfuzii de sânge greșit efectuate, din cauza unei erori de stabilire a grupei de sânge, intervenții încadrate la malpraxis, medici anchetați pentru fel de fel de infracțiuni, de la malpraxis la luare de mită și șpagă.

Nu sunt mulțumiți, sunt revoltaţi. Dar cred că “vina nu esta a doctorilor, cel puțin nu a celor care își fac treaba, nu vorbim de șpăgarii care fac breasla de râs. Este a sistemului, care nu le oferă condiții. Nici lor (n.r. – medicilor), nici nouă. Nu au medicamente. Nu au aparatură, nu le dă posibilitatea să se angajeze mai mulți”, a spus Mirela P., o alexăndrancă de 35 de ani.

“Nu văd motivul pentru care se plâng atâta. Mulți dintre ei nu sunt nici medici buni, nici oameni nu mai sunt. Mai știu motivul pentru care s-au făcut medici? Nu au decât o singură motivație: să ia cât mai mulți bani de la cei care au nevoie de ajutorul lor”, a spus Ionescu Iuliana. “Mai întâi să își facă meseria cum trebuie și apoi să se ridice cu pretenții, că de câte ori am ajuns în spital la Alexandria și nu numai, doar cu mâna întinsă stau”, spune Ionel D. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.