Eveniment

Litigii în comuna Piatra

piatraIoan DUMITRESCU

Directorului Constantin Filip de la Liceul teoretic Piatra i se aduce la cunoştinţă de către primarul comunei, Dănuţ Chera, că, în urma sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Teleorman, trebuie să se procedeze  la restituirea construcţiilor vechi existente pe terenul din incinta Liceului teoretic. “Vă solicităm să luaţi măsurile organizatorice care se impun pentru degajarea spaţiilor din clădirile ce fac obiectul retrocedării, în perioada cea mai scurt posibilă, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti”, se arată în adresa semnată de primarul Dănuţ Chera către directorul Liceului teoretic Piatra, Constantin Filip.

Adresa respectivă este însoţită de sentinţa civilă a Tribunalului Teleorman, în care sunt amintiţi reclamanţii Panaitescu Elena Oana, Dumitrescu Alexandru Mihail, Strujac Maria, Mustăţea Mariana, şi pârâţii Consiliul local al comunei Piatra, primarul comunei Piatra şi Primăria comunei Piatra. În urma deliberării, Tribunalul a reţinut că reclamanţii au chemat în judecată pe pârâţi, pentru ca prin hotărâre judecătorească să se constate că sunt persoane îndreptăţite la retrocedarea imobilului ce a aparţinut bunicului acestuia, Dumitrescu Gheorghe, compus din două hectare şi construcţii, să se dispună retrocedarea în natură a terenului şi a construcţiilor care mai există pe teren, şi în echivalent, a construcţiilor demolate şi a terenului ocupat de construcţii edificate de pârâţi pe acest teren. Bunurile respective au fost expropriate îm anul 1949.

Primarul Dănuţ Chera a arătat că recunoaşte îndreptăţirea reclamanţilor, însă nu este posibilă retrocedarea, întrucât solicitarea nu este însoţită de documentele cerute de lege. Prin sentinţa civilă nr. 230/28 martie 2012, Tribunalul Teleorman, Secţia civilă, a admis în parte acţiunea formulată de reclamanţi, a constatat că reclamanţii au calitatea de persoane îndreptăţite la măsuri reparatorii şi a obligat Primăria Piatra să restituie în natură reclamanţilor imobilul rămas, terenul în suprafaţă de 14.554 metri pătraţi, magazia de cereale, magazia de lemne şi WC, depozitul de utilaje şi piese şi fosta bibliotecă, în echivalent bănesc în sumă de 88.483 lei, şi a oblibat pârâţii la plata a 2.000 lei, cheltuieli de judecată şi onorarii de expertiză. Primăria Piatra însă nu a dat curs notificărilor, instanţa constatând refuzul respectiv ca nejustificat.

În urma respectivelor sesizări, Curtea de apel, secţia a IV civilă, a admis acţiunea formulată de reclamanţi, şi obligă Primăria Piatra la restituirea în natură reclamanţilor a suprafaţei de 6804 metri pătraţi. Pentru diferenţa ce nu poate fi restituită în natură, se vor acorda măsuri reparatorii în echivalent bănesc. Drept pentru care, Liceul teoretic Piatra pierde curtea, rămânând doar cu clădirea şcolii, fiind printre puţinele unităţi de învăţământ din ţară fără curte.

Nu trebuie neglijat nici faptul că directorul Liceului teoretic Piatra, Constantin Filip, este anul acesta candidat la Primăria Piatra, fiind membru al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, şi candidează împotriva actualului primar social-democrat, Dănuţ Chera; nu trebuie uitat nici faprul că între PSD şi UNPR a fost semnat un protocol de colaborare la alegerile locale, dar în momentul în care apar astfel de litigii, se pare că nu se mai ţine seamă de nici un fel de protocol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.