Economie

Lipsa animalelor din exploataţie duce la tăierea subvenţiei de la APIA

vaciAnul trecut, mai mulţi fermieri teleormăneni ne-au reclamat faptul că nu au primit subvenţii de la APIA pentru că atunci când s-a verificat numărul animalelor în teren de către angajaţii APIA acesta nu mai corespundea cu cel declarat în cerere, însă, spuneau fermierii care ne-au reclamat situaţia, nu era vorba de un fals, ci doar de faptul că, între timp, o parte dintre animalele declarate în cerere, decedase. Pentru a nu mai fi puşi în această situaţie, mai ales că unii dintre ei solicită adeverinţe pentru credite pe care, ulterior, le achită cu banii din subvenţie, fermierii teleormăneni trebuie să ştie că APIA  poate să taie din subvențiile care li se cuvin crescătorilor de animale dacă aceștia au declarat greșit numărul de animale în cererea unică de plată sau poate chiar să taie toată subvenţia pentru anul de cerere dacă au declarat un număr de animale cu 20% mai mare decât era la data la care angajaţii APIA vor face verificările în teren.

Regulile nu sunt ale APIA şi nici ale Guvernului României, ci sunt impuse de Comisia Europeană, în acord cu noua politică agricolă comună, iar sancțiunile se aplică întregii sume care i se cuvine crescătorului de animale. Suma penalizată se compune din sprijinul cuplat și ajutorul național tranzitoriu. Subvențiile nu se acordă în niciun caz pentru un număr de animale mai mare decât cel indicat în cererea unică de plată. Sancțiunile administrative se aplică de la trei capete de animale declarate în plus față de numărul de animale identificat de angajații APIA în exploatația agricolă.

Numărul de animale declarate în cererea unică de plată se împarte la numărul de animale identificate în exploatație şi se calculează un procent care stabileşte cu cât a declarat fermierul mai multe animale. Dacă procentul este sub 20% fermierul primeşte bani mai puţini, iar dacă procentajul stabilit depășește 20%, fermierul este tăiat de la plata subvențiilor pentru anul de cerere în cauză. Dacă procentajul stabilit depășește 50%, adică fermierul și-a declarat cu 50% mai multe animale decât are, este tăiat de la subvenții pentru anul de cerere în cauză și i se aplică și o sancțiune suplimentară.

Nu vor fi sancționați fermierii care anunță APIA că li s-a întâmplat să le moară animalele în intervalul de la depunerea cererii și până la efectuarea controalelor, din pricini care nu țin de ei și de care nu sunt răspunzători. Crescătorii sunt obligați să anunțe APIA în termen de 10 zile.

Animalele identificate, declarate în cererea unică de plată, pot fi înlocuite fără pierderea dreptului la plata ajutorului sau a sprijinului, cu condiția ca fermierul să nu fi fost încă informat de APIA că există vreo greșeală, neconformitate, în cererea unică de plată și cu condiția ca fermierul să nu fi fost încă informat cu privire la intenția APIA de a efectua un control la fața locului.

Subvențiile pe care le primesc crescătorii de animale, anul acesta, sunt de trei ori mai mari decât anul trecut. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că un crescător de bovine poate să primească 1.600 de lei/cap de animal. Suma este obținută prin cumularea  ajutorului național tranzitoriu, anul trecut a fost 503 lei/bovină de carne, cu sprijinul cuplat care este 300 euro/cap de bovină de carne. Și pentru vacile de lapte cuantumul subvenției a crescut cu sprijinul cuplat care este 250 euro/cap de vacă de lapte. Crescătorii de ovine primesc un sprijin cuplat de maxim 7 euro/cap de animal. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.