Politic

Legea privind respingerea OUG 55 a fost promulgată. În Teleorman, aproape 140 de aleşi locali şi-au schimbat culoarea politică

Legea privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă nr. 55/2014, act normativ ce le-a permis aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să poată schimba partidul politic fără să-şi piardă mandatul, a fost promulgata vineri, 7 aprilie, de presedintele Klaus Iohannis.

Celebrul act normativ al Guvernului Ponta a avut un parcurs lung şi intens discutat. Astfel, Curtea Constituţională a decis pe 17 decembrie 2014 că Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care a permis migraţia politică a aleşilor locali este neconstituţională, însă în Parlament nu s-a mers până la capăt cu respingerea acesteia. În luna februarie a anului  2015, Camera Deputaţilor a adoptat o lege de respingere a OUG 55/2014, însă mai apoi legea s-a blocat la Senat, unde, între decembrie 2015 şi martie 2017 – când s-a adoptat raportul Comisiei de constituţionalitate – nu s-a mai întâmplat nimic. Ulterior, Senatul, în calitate de cameră decizională, a respins OUG 55.

Un bilanţ realizat la nivel naţional arată cum, din cei 3.180 de primari din România, aproape 540 (17%) şi-au schimbat partidul cu ajutorul prevederilor Ordonanţei 55/2014. Cel mai mult de câştigat de pe urma acestei Ordonanţe a avut PSD, care a pierdut 3 primari, dar a câştigat 404.

În Teleorman, au ales să beneficieze de prevederile OUG 55 şi au schimbat culoarea politică, migrând spre PSD, 104 consilieri locali, 2 consilieri judeţeni, un consilier municipal (de la Turnu Măgurele), 18 primari şi 14 viceprimari. Primarii care au migrat au fost cei din comunele Băbăiţa, Beuca, Bragadiru, Bujoreni, Călmăţuiu, Conţeşti, Crevenicu, Crîngeni, Dobroteşti, Dracea, Drăcşănei, Gălăteni, Poeni, Poroschia, Rădoieşti, Răzmireşti, Ştorobăneasa şi Stejaru. Consilierii judeţeni care au trecut cu acte în regulă la PSD au fost Fulvia Frăsineanu şi Iliescu Angelică, cel din urmă câştigând, şi în actualul mandat, un post de consilier judeţean cu sprijinul PSD. Viceprimarii care au migrat către PSD au fost cei de la Călmăţuiu, Ciuperceni, Conţeşti, Crevenicu, Crângeni, Dobroteşti, Dracea, Drăcşănei, Poroschia, Pietroşani, Rădoieşti, Ştorobăneasa, Stejaru şi Videle.

La alegerile locale din iunie 2016, social-democraţii nu au reuşit să păstreze toţi primării câştigaţi cu ajutorul OUG 55, astfel că liberalii au recuperat primăriile de la Poeni,  Bragadiru, Dracea şi Răsmireşti. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.