Politic

Guvernul Dăncilă, pus din nou la încercare/ Ce spun parlamentarii de Teleorman despre moțiunea de cenzură

Semnată de 237 de parlamentari, de la toate partidele parlamentare, moțiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost depusă, marți, în Parlament.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat, miercuri, că Biroul permanent reunit a stabilit că, după citirea în plen, programată pentru miercuri, sâmbătă, la ora 11.00, este programat votul. În cazul în care nu va exista cvorum, Florin Iordache a spus că va fi programată o nouă şedinţă a Birourilor reunite.

Despre șansele pe care le are moțiunea de cenzură depusă, marți, de opoziție, dar și despre ce se va întâmpla după votul din plen, am discutat cu reprezentanții din Teleorman ai PNL, ALDE și PSD în Parlament.

Astfel, potrivit deputatului PSD Valentin Boboc, un eșec al moțiunii de cenzură, varianta dorită de parlamentarii social-democrați, s-ar traduce prin continuarea măsurilor din Programul de guvernare și prin continuarea investițiilor, menite să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.

În schimb, susține Valentin Boboc, un eventual succes al moțiunii de cenzură ar putea fi urmat de o negociere în Parlament și de preluarea guvernării de către PNL, susținut de ALDE, USR și PRO România, sau formarea unui alt guvern în jurul PSD, după o eventuală înțelegere cu Victor Ponta.

Deputatul PSD de Teleorman nu se declară împotriva alegerilor anticipate, ci susține chiar că ar reprezenta o „metodă de a face curățenie” atât în partid, cât și în Legislativ.

„Cu certitudine, un vot favorabil pentru această moțiune de cenzură ar însemna, pentru județul Teleorman, dar nu numai, un dezastru total, o stopare a tuturor investițiilor demarate în unitățile administrativ-teritoriale, ar însemna ca cetățenii să rămână, în continuare, fără apă curentă, fără sisteme de canalizare, fără asfalt. Toate, absolut toate investițiile demarate de Guvernul PSD vor fi stopate, iar acest lucru se resfrânge în mod direct asupra cetățenilor”, a explicat Valentin Boboc.

Până nu demult, coleg de guvernare cu parlamentarii PSD, deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică face, în prezent, parte din tabăra opoziției și se declară un susținător al moțiunii de cenzură. Astfel, președintele ALDE Teleorman a declarat că a semnat moțiunea de cenzură și că o va și vota în Parlament, întocmai ca orice parlamentar al unui partid de opoziție.

„Am semnat moțiunea de cenzură și o voi vota, pentru că noi am fost parteneri fideli ai PSD, însă PSD nu a luat în considerare niciuna dintre dorințele noastre. Cred că dacă Liviu Dragnea ar fi rămas la conducerea partidului, lucrurile nu se petreceau așa cum se petrec în prezent. Doamna Dăncilă a spus, inițial, că se va realiza un sondaj de opinie și candidatul cel mai bine cotat va fi candidat unic, după care s-a răzgândit și a zis că partidul îi cere domniei sale să candideze. ALDE și-a asumat ieșirea de la guvernare, acum suntem partid de opoziție și ne vom comporta ca un partid de opoziție”, a declarat președintele ALDE Teleorman, deputatul Calotă Florică Ică.

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu se arată convins de succesul demersului liberalilor de a trimite acasă Guvernul Dăncilă și s-a gândit, deja, la primele măsuri pe care le va lua în Teleorman, după ce partidul pe care îl reprezintă va prelua guvernarea.

„Esențial este, în acest moment, să treacă moțiunea de cenzură, iar eu am convingerea că va trece, fără discuții va trece. Succesul acestei moțiuni se va traduce printr-o restartare a instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie, din nou, în slujba cetățenilor, pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în instituții și în stat. După adoptarea moțiunii și preluarea guvernării, pentru Teleorman, un prim pas pe care îl vom face va fi să schimbăm prefectul și să eliberăm instituțiile deconcentrate de garnitura pesedistă”, a declarat senatorul PNL Eugen Pîrvulescu.

Potrivit președintelui PNL Teleorman, partidul pe care îl reprezintă va face parte, fără îndoială, dintr-un viitor guvern, fie că se va merge pe varianta unul Executiv minoritar cu susținere în Parlament, fie că va fi formată o majoritate parlamentară care să dea un Guvern.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.