Social

Filologia, în topul preferinţelor elevilor de etnie romă care vor să urmeze cursurile liceale

eleviMonica DUMITRESCU

Repartizarea absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă pe locurile rezervate din liceele teleormănene s-a desfăşurat miercuri, 8 iulie. Absolvenţii de gimnaziu de etnie romă din Teleorman sunt tot mai puţin interesaţi de locurile rezervate pentru această categorie în clasa a IX-a de liceu. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, anul acesta s-au înscris doar 27 de candidaţi pe aceste locuri, în condiţiile în care, conform planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, în clasa a IX-a au fost rezervate câte două locuri în fiecare clasă, la toate specializările din toate unităţile de învăţământ liceal, în total fiind disponibile 218 locuri.

Repartizarea candidaţilor pe locurile rezervate pentru romi s-a făcut în şedinţă publică, în funcţie de opţiuni în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Potrivit prof. Gelu Neagu, inspector şcolar de specialitate, cu o singură excepţie, toţi candidaţii care au optat pentru locurile speciale au susţinut Evaluarea Naţională, 15 dintre ei având medii peste cinci. Cea mai mare medie de admitere pe locurile speciale pentru romi a fost anul acesta 9,08, candidatul optând pentru specializarea filologie la Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria. Alţi 13 absolvenţi de gimnaziu de etnie romă au optat pentru specializarea filologie în diferite licee de pe raza judeţului. Doi dintre candidaţii de etnie romă au optat şi au fost repartizaţi la specializarea învăţători-educatoare de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria. Printre preferinţele absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă anul acesta s-au mai numărat specializările ştiinţe sociale, industrie alimentară şi mecanică, pentru specializarea matematică-informatică nefiind niciun candidat.

Majoritatea locurilor rezervate anul acesta în liceele teleormănene pentru candidaţii de etnie romă au rămas neocupate. Pe locurile rezervate pentru romi pot candida doar absolvenţii care fac dovada, printr-o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, care să ateste apartenenţa lor la etnia romilor şi nu faptul că fac parte din respectiva organizaţie.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că, dacă vor mai fi cereri, va fi organizată o nouă repartizare, după care locurile rămase în continuare neocupate vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale ivite după repartizarea computerizată în licee.

Şi în anii trecuţi, cea mai mare parte a locurilor rezervate pentru romi în liceele teleormănene au rămas neocupate. Dezinteresul pentru aceste locuri poate fi justificat de faptul că absolvenţii de gimnaziu de etnie romă preferă să nu-şi dezvăluie originea şi să candideze la rând cu ceilalţi elevi la repartizarea în licee, pentru a nu fi stigmatizaţi. O altă cauză a numărului mic de elevi care se înscriu pe aceste locuri poate fi şi lipsa de informare, în ciuda campaniilor pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean şi asociaţiile pentru romi le-au desfăşurat în fiecare an. Informaţia se pare că nu a ajuns la toţi copiii şi părinţii acestora, în special la cei care au absolvit unităţile de învăţământ gimnaziale din mediul rural.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.