Eveniment

Concurs pentru directorii de școli, pe 27 iulie/ Iuliana Stancu, ISJ Teleorman: “Din 2008, până în 2016, nu a fost organizat niciun concurs pentru funcția de director”

Guvernul României a adoptat, în ședința de joi, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, care vizeză introducerea unor măsuri privind organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de conducere la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, în condițiile în care contractele de management încetează de drept înainte de începutul noului an școlar (2021-2022).

Astfel, Ministerul Educației a inițiat proiectul prin care se realizează extinderea bazei de selecție și introducerea unor criterii de performanță în susținerea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director, director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar și funcțiilor de conducere, îndrumare și control în inspectoratele școlare și casele corpului didactic.

Cadrul legal nu va mai fi limitat în materie de îndeplinire a condițiilor de înscriere la concurs doar de către cadrele didactice titulare care au calitatea de expert în management educațional. Prin urmare, la concursul pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar se vor putea prezenta și cadre didactice titulare care nu au calitatea de experți în management educațional, dar care au diplomă de licenţă sau atestat de echivalare în condițiile 149 alin. (3), au promovat examenul de definitivat și au cel puțin cinci ani vechime în învățământ.

Promovarea candidaților înscriși se poate face doar in condițiile în care aceștia au obținut minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba de interviu.

Proiectul este inițiat ca urmare a unei analize obiective a nevoilor sistemului național de învățământ preuniversitar, din perspectiva asigurării unui management de calitate.

Despre organizarea concursului pentru directorii de școli la nivelul județului a vorbit inspectorul școlar general, prof. Iuliana Stancu în ședința Consiliului Local Alexandria de joi, 27 mai. Aceasta a ținut să precizeze că este un concurs organizat la timp pentru că, pentru o parte a directorilor de școli au expirat contractele de management la începutul acestui an, iar altora le va expira în lunile iulie-august, concursul urmând să fie organizat pe data de 28 iulie. De asemenea, a mai punctat Iuliana Stancu, organizarea concursurilor pentru funcțiile de director nu reprezintă tocmai o tradiție, în contextul în care în perioada 2008-2016 nu au fost organizate astfel de concursuri, directorii fiind numiți exclusiv prin detașare.

“Au expirat, în ianuarie, mandatele directorilor care aveau concurs în decembrie 2016 și au fost numiți la începutul anului 2017, a mai fost un concurs în 2017, iar mandatele expiră acum, în iulie-august. De asemenea, vreau să menționez că, înainte de asta, a mai fost organizat un concurs în 2008, pe care eu l-am condus. Deci, din 2008, până în 2016, nu a fost organizat niciun concurs pentru funcția de director. (…) Înțeleg nevoia de a avea directori numiți prin concurs, în momentul de față mai sunt directori care mai au doar o parte de mandat, care expiră la sfârșitul anului… Cum spuneam, între 2008 și 2016 sunt niște ani, nu puțini la număr, în care toate numirile au fost făcute cu delegație. Acum se va organiza concurs, pe data de 27 iulie. Așteptăm metodologia, care trebuie să stea în dezbatere publică. Eu sunt foarte mulțumită că vom avea concurs pe 27 iulie și sunt sigură că va fi un concurs corect. Metodologia dă voie și unui cadru didactic care nu este expert în management să participe la concurs, ceea ce înseamnă că baza de selecție este una mai mare și mă duce cu gândul la o bună intenție de a selecta cel mai bine pregătite cadre didactice”, a spus prof. Iuliana Stancu, în ședința Consiliului Local Alexandria.

În Teleorman, pentru 72 de directori și 9 directori adjuncți ai unităților școlare, contractele de management educațional au încetat de drept, în luna ianuarie, iar 21 dintre aceștia au fost schimbați din funcție, fiind detașate în interesul învățământului alte persoane la conducerea unităților de învățământ respective. Au fost vizate de schimbare atât grădinițe și școli generale, cât și licee. Pentru alții contractele de management vor expira în lunile iulie-august și rămâne de văzut dacă vor fi schimbați din funcție până la finalizarea concursului sau dacă le va fi prelungit mandatul.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, directorii câștigă prin concurs mandate de patru ani, iar la expirarea mandatului există două posibilități: prelungirea mandatului cu un an – cu acordul părților, după evaluarea performanțelor manageriale la nivel de unitate, sau numirea unui cadru didactic titular prin detașare în interesul învățământului, până la finalul anului școlar în curs. Noi concursuri pentru directorii de școli nu au putut fi organizate în anul 2020, din cauza pandemiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.