Politic

Cine am fost şi ce am ajuns! – Liviu Neagu – din Servicii direct în politica de vârf

Carmen Dumitrescu

Dacă unii oameni care o iau pe drumul politicii sunt total lipsiţi de atribute care să-i recomande pentru viaţa publică, alţii dau sentimentul că sunt făcuţi pentru asta. Iar aceasta este categoria în care îl vom încadra pe actualul secretar general al PP-DD la nivel naţional, Liviu Neagu. Ca primă impresie, Liviu Neagu dă impresia unui personaj impecabil. Atent la modul în care se îmbracă, inclusiv la detaliile privitoare la luciul pantofilor şi la dâra de parfum scump pe care o lasă în urma lui, Neagu este omul care ştie să lase interlocutorul cu gura căscată. Vorbeşte corect, coerent şi, de multe ori, are şi ce să transmită celorolaţi, care pleacă cu senzaţia că tocmai s-au intersectat cu un om de calitate. Evident, în spate nu se află numai calităţi, dar Neagu ştie foarte bine să-şi mascheze defectele, indiferent de natura lor. Şi, prin raportare cu restul oamenilor politici analizaţi în cadrul acestei rubrici, Liviu Neagu este posesorul unui CV impresionant, pe care nu se fereşte să-l facă public, în virtutea faptului că are ce arăta. Evident că mulţi se întreabă de ce încă un angajat al serviciilor secrete a luat-o pe drumul politicii, însă la acest personaj explicaţia rezidă în aceea că şi lui îi place, ca multor altora, să fie vizibil, având un adevărat cult pentru propria imagine. Neagu face parte din noua generaţie de angajaţi ai Serviciilor şi, lup tânăr fiind, a luat-o pe drumul politicii, conştient de faptul că dacă din Servicii nu ai decât posibilitatea de a observa şi de a influenţa, din politică poţi face schimbări în mod direct. Şi mutarea i-a ieşit foarte bine, pentru că în numai doi ani, Liviu Neagu a devenit un nume în politică, în contextul în care înainte era o apariţie destul de discretă.

Absolvent al Liceului “Alexandru Ghica” din Alexandria, Neagu a urmat cursurile de psiho-sociologie ale Institutului Naţional de Informaţii, pe care le-a absolvit cu notă maximă. Ulterior şi-a obţinut atestatul în materie de Protecţia Informaţiilor Clasificate Naţionale şi NATO în cadrul Serviciului Român de Informaţii şi a mai urmat cursurile de materat ale Universităţii “Valahia” din Târgovişte, în domeniul administraţiei publice europene. În prezent, el este masterand în al doilea an la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, unde urmează cursuri de administraţie publică. Aşadar, în ceea ce priveşte perfecţionarea academică, Neagu a mers pe principiul pregătirii şi formării constante, în virtutea ideii că nimic nu te construieşte mai bine ca om politic decât interesul pentru noutăţile în materie de administraţie.

În ceea ce priveşte experienţa profesională, Neagu a lucrat vreme de 10 ani ca ofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii, la departamentul Contraspionaj; Protecţia Informaţiilor Clasificate iar în anul 2007 a făcut un pas important, prin părăsirea acestui domeniu de activitate şi implicarea în mass-media, în calitate de redactor şef al unei publicaţii locale. Mediul privat a fost unul extrem de atractiv pentru el, astfel că a devenit directorul general al unei societăţi comerciale, acesta fiind şi contextul favorabil pe care l-a identificat pentru intrarea în politică. Ascensiunea s-a produs brusc, dar munca din spatele ei a justificat-o, pentru că Liviu Neagu, cunoscut pentru spiritul său organizatoric, s-a implicat în definirea organizaţiilor PP-DD la nivel naţional, cutreierând întreaga ţară vreme de mai multe luni. A devenit astfel mâna dreaptă a lui Dan Diaconescu şi, în prezent, este unul dintre oamenii cei mai cunoscuţi ai PP-DD la nivel naţional. Însă, oricât de bun organizator s-ar fi dovedit, Neagu nu a putut ţine în frâu aleşii PP-DD din Parlament care, după ce au pus mâna pe putere, au avut grijă să muşte mâna care i-a ridicat.

Ca atare, putem concluziona că în politică intră tot felul de oameni. Unii lipsiţi de calităţi, alţii plini de interese şi alţii, pur şi simplu, pentru că au încredere în rolul esenţial al politicii: schimbarea lucrurilor în mod direct, din interiorul sistemului. Liviu Neagu este un exemplu pozitiv. Dar, din păcate, cu un neo-securist nu se face primăvară…

One Comment

  1. Si-a ales gresit partidul.Daca nu se va reorienta va muri ca o speranta a politicii romanesti. PACAT!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.