Social

Cererile pentru tichetele de grădiniţă se depun până la sfârşitul acestei luni

Monica DUMITRESCU

Copiii care provin din familii fără posibilităţi şi care frecventează zilnic grădiniţa vor primi începând din acest an un stimulent financiar, potrivit Legii nr. 248/2015. Cererile pentru acordarea tichetelor pentru anul şcolar 2015-2016, însoţite de documentele justificative, se pot depune până la data de 30 aprilie 2016, la primăria localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia.

Potrivit legii, pentru fiecare copil care îndeplineşte condiţiile menţionate, se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună.

Legea prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii cu vârste între 3 şi 6 ani din familiile cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie, peste 111.000 de copii urmând să beneficieze de această măsură.

Prin această Lege a fost extins la nivel naţional Programul pilot “Fiecare Copil în Grădiniţă”, lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei în iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din peste 43 de comunităţi rurale şi urbane mici au beneficiat de educaţie preşcolară. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris la şcoală, iar 65% din aceştia continuă să aibă o prezenţă bună şi foarte bună.

Tichetele sociale acordate în baza Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învăţământul preşcolar – “Fiecare Copil în Grădiniţă” – vor putea fi utilizate numai pentru achiziţionarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite şi rechizite.

Acordarea tichetelor sociale este strict condiţionată de prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă. Normele de aplicare precizează că totalul absenţelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) şi scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă.

Prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă o ţin educatorii, după un formular similar celui folosit de Fundaţia Ovidiu Ro în programul pilot. Situaţia fiecărui preşcolar se centralizează într-un sistem informatic naţional gestionat de Ministerul Educaţiei. Corectitudinea notării prezenţei zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunţate, prin sondaj.

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social.

Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere completată de părinţi sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declaraţia este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.

Înscrierea în Program este permanentă, pentru a permite familiilor să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi după începerea anului şcolar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preşcolarul a îndeplinit criteriile de frecvenţă. Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole.

Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezenţe completat de educatori.

Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.