Politic

Când din doi se face unul

Ca partid politic, nu prea mai pare avantajos să te menţii pe cont propriu, iar “înfrăţirea” pare să fie la modă, fapt dovedit cu vârf şi îndesat în ultima perioadă. Liderii politici, văzând, probabil, că partidele mici nu obţin mare lucru, au luat decizia, rând pe rând, să se unească. Şi-au dat astfel mâna şi au făcut ceea ce este cunoscut în lumea politică drept “fuziune”.

Au dat startul două partide de dreapta, respectiv PNL şi PDL, democrat-liberalii au renunţat la trandafir şi la culoarea portocalie, iar liberalii au preluat sediul central şi imnul de la noii fraţi de suferinţă, s-au prins în horă şi au pornit în cursa pentru Palatul Cotroceni. După reuşita electorală sub sigla ACL, liderii celor două formaţiuni politice au trecut la unificarea propriu-zisă, la care lucrează, de altfel, şi în prezent. Procesul este unul anevoios, vechile orgolii nu dau semne că au fost uitate, iar tensiunile din interiorul fiecăruia dintre cele două vechi partide componente ies la suprafaţă din când în când.

A urmat, în ordine cronologică, fuziunea dintre un partid cu tradiţie, respectiv PC, şi un partid aproape inexistent, respectiv PLR, din care a rezultat ALDE, formaţiune ce se doreşte a fi a treia forţă politică din România. Liderii politici au bătut palma şi, până la 1 ianuarie 2017, ALDE va avea o conducere bicefală, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin fiind copreşedinţi, decizie ce se propagă şi la filialele judeţene. În ce priveşte judeţul Teleorman, copreşedinţi ALDE sunt Ică Calotă Florică şi Paul Chicu, iar organizaţia judeţeană a noului partid este, încă, la stadiul de plan, deşi până la alegerile locale a rămas mai puţin de un an.

Cu fondatorul la închisoare şi parlamentarii plecaţi din partid, viitorul PP-DD, partid relativ nou, dar cu un scor bun obţinut în alegerile din 2012, era unul incert. În acest sens, liderii PP-DD au considerat de cuviinţă că soluţia optimă este să se lase înghiţiţi de oamenii generalului Oprea, care s-au arătat încântaţi de posibilitatea de a-şi întări structurile din teritoriu, capitol la care partidul “interesului naţional” era deficitar.

La nivelul judeţului Teleorman, deşi Florică Mara s-a declarat în repetate rânduri deranjat de faptul că “nu este băgat în seamă de partenerii de guvernare”, şi în cazul UNPR se întrevede o alianţă electorală cu PSD, adusă în discuţie de Samuel Calotă, consilierul preşedintelui UNPR Gabriel Oprea, în cadrul Ministerului de Interne.

Acum, după ce fuziunile s-au consumat, rămâne de văzut dacă acestea au fost sau nu inspirate, fapt ce se va reflecta în rezultatele alegerilor locale şi, mai apoi, generale, de anul viitor. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. Balbaieli,nimic spectaculos!Din totdeauna cine a avut are in continuare! In traducere pentru cei care nu stiu sa joace sah,PSD-ul a avut si va avea in continuare! Aceasta zicala este alimentata de mentalitatea si starea sociala a teleormanenilor.Cat de convingatori ar incerca liberalii(in plus s-u aliat cu PDL care fie vorba intre noi s-au schimbat peste noapte in partid de dreapta din stanga) sa fie, populatia teleormanului este prin preponderenta de stanga!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.