Social

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în școli din Teleorman

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activități derulate la nivel naţional și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.

În acest context, cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog desfășoară, la nivel national, activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, atât în rândul elevilor, cât şi al comunităţilor locale.

La nivelul judeţului Teleorman specialiştii CPECA derulează activităţi dedicate acestei importante campanii atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, după cum urmează: Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Alexandria, Şcoala Gimnazială Plosca, Şcoala Gimnazială Izvoarele, Şcoala Gimnazială Sfinţeşti, Şcoala Gimnazială “ Mihai Viteazul” Alexandria, Şcoala Gimnazială nr. 3 Zimnicea.

Beneficiari ai acestor activităţi sunt 292 elevi şi 15 cadre didactice care au primit informaţii noi despre consumul de tutun, au dezvoltat abilităţi de rezista la presiunea grupului şi au participat la discuţii interactive.

La nivel naţional, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală (General Population Survey), realizat de Agenţia Naţională Antidrog, după alcool, fumatul ţigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României.

Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.