Eveniment

Ziua Internațională a Teatrului, marcată la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman sărbătorește joi, 24 ianuarie 2022, începând cu ora 12.00, la Sala de lectură, Ziua Internațională a Teatrului, zi marcată anual pe 27 martie.

Această zi a fost inițiată în anul 1961 de către ITI (Institutul Internațional de Teatru, Paris) și se sărbătorește anual din 1962, când a fost redactat primul mesaj al evenimentului, de către Jean Cocteau. De atunci, în fiecare an, o personalitate importantă a lumii este invitată să compună acest mesaj.

Peter Sellars, regizor de teatru și operă, director de festival,  a scris mesajul din acest an: “Pe măsură ce lumea atârnă, în fiecare oră şi în fiecare minut, de un flux continuu de ştiri, v-aş invita pe toţi creatorii să păşim în propria noastră privire, în propria noastră realitate şi în propria noastră perspectivă asupra timpului şi schimbării epice, a conştientizării epice, a reflecţiei şi viziunii epice. Trăim într-o perioadă epică a istoriei umane, iar schimbările profunde şi masive pe care le experimentăm în relaţiile fiinţelor umane cu ele în ele, în relaţiile între ele, precum şi în relaţiile cu lumi non-umane tind să depăşească capacitatea noastră de a înţelege, articula şi exprima”.

În opinia sa, este timpul pentru “o profundă împrospătare a minţilor, a simţurilor, a imaginaţiilor, a istoriilor şi a viitorului. E o lucrare care nu poate fi făcută în izolare de către oameni care lucrează de unii singuri. E o lucrare care trebuie făcută împreună. Teatrul ne invită să facem asta împreună”, evidenţiază Sellars.

În întâmpinarea evenimentului, biblioteca  propune expoziția de carte “Călătorie prin lumea Teatrului”.

Trupa “Alter Ego” a Liceului Tehnologic nr. 1 Alexandria, sub coordonarea profesorilor: Luminița Vilae, Liliana Răducu, Violeta Ștefan, Cristina Puiu, va prezenta un fragment din piesa de teatru “Almost”, de John Caliani.

Trupa “Punga cu pungi” a Liceului Tehnologic “Anghel Saligny” Roșiorii de Vede,  coordonați de profesor Eugenia Staicu, va prezenta piesa de teatru “Conu Leonida față cu reacțiunea”, de Ion Luca Caragiale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.