Eveniment

Ziua Internațională a Poeziei, marcată la Biblioteca Județeană “Marin Preda”

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează luni, 21 martie 2022, începând cu ora 10,  la Sala de lectură,  Ziua Internațională a Poeziei.

În urmă cu 23 de ani, la cea de-a 30-a sesiune a Conferinței Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), din toamna anului 1999, ziua de 21 martie a fost proclamată Zi Internațională a Poeziei. Adoptarea acestei decizii a fost justificată de către oamenii de cultură prin necesitatea încurajării tuturor activităților legate de promovarea creațiilor poetice în întreaga lume. S-a considerat că, în acest fel, se va da un nou impuls creațiilor poetice din toate țările lumii, se va dezvolta gustul de a citi și de a înțelege poezia.

În viziunea UNESCO, “poezia constituie un aliat puternic pentru înțelegerea dintre popoare, un catalizator pentru pace și dialog”.

Alegerea acestei zile nu a fost întâmplătoare, ziua echinocțiului de primăvară semnifică înflorirea naturii, victoria vieții și a speranței pentru toți oamenii. Poeții consideră că “poezia este prima tinerețe a limbii, este textul primordial, începutul a tot” și, de aceea, doar începutul primăverii poate onora poezia așa cum se cuvine.

Cu acest prilej, biblioteca organizează o expoziție de carte intitulată  Poeți și poezie.

Preșcolari de la Grădinița Nr.7 Alexandria, coordonați de educatoarele Lavinia Bulumac și  Ana Maria Mitrea, vor prezenta momentul poetic Printre rime și zâmbete.

Liceeni de la Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” Alexandria, coordonați de profesor Felicia Aliu, vor susține programul Dor de poezie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.