Luni, 1 octombrie 2012, Biblioteca Judeţeană “Marin Preda”, instituţie a Consiliului Judeţean Teleorman, organizează o serie de manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Internaţionale a Muzicii. Această zi se sărbătoreşte în fiecare an la 1 octombrie şi marchează rolul important pe care îl are muzica în viaţa de zi cu zi a oamenilor din toată lumea. Ziua Internaţională a Muzicii a fost proclamată de UNESCO în 1975 pentru a încuraja promovarea muzicii ca artă în societate, în vederea susţinerii păcii şi prieteniei între popoare, realizarea de schimburi culturale şi recunoaşterea valorilor estetice, la propunerea renumitului violonist şi dirijor american Yehudi Menuhin, pe atunci preşedinte al Consiliului Muzical Internaţional al UNESCO.
Activităţile organizate de Biblioteca Judeţeană Marin Preda se vor desfăşura la Sala de lectură a bibliotecii, începând cu ora 10.30.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, programul manifestărilor va fi deschis de Stoica Dragoş Andrei, elev în clasa a V-a la Şcoala generală “Ştefan cel Mare” din Alexandria, care din toamna anului 2009 frecventează cursurile organizate de către Şcoala Populară de Artă din Alexandria, secţia vioară, profesor Vâlcea Dorina Denisa. Stoica Dragoş Andrei este anul IV de studiu, iubeşte muzica, iar alături de fratele său geamăn care studiază pianul, în prezent elev la Colegiul de Muzică Dinu Lipatti din Bucureşti, a participat la numeroase concursuri şi evenimente artistice de gen, obţinând aproape de fiecare dată locuri fruntaşe. Elevul va interpreta melodii din repertoriul muzicii româneşti şi internaţionale.
Un alt moment artistic va fi susţinut de grupul folk Arhaic, grup al Şcolii Populare de Artă Alexandria din care fac parte: Sorin Preda – chitară şi voce, Andrei Măceşanu – percuţii, Nicolae Doboş (conducătorul grupului) – instrumente de suflat şi voce. Grupul Arhaic a luat naştere în octombrie 2011, membrii fiind laureaţi ai Festivalului de Folk de la Dorohoi. Cu toate că este un grup folk format recent, a concertat în foarte multe oraşe din ţară, bucurându-se de un mare succes.
Sub genericul “Muzica în viaţa noastră, la sala de lectură va fi organizată o expoziţie tematică din fondul de documente al bibliotecii judeţene. Expoziţia cuprinde biografii ale muzicienilor celebri, partituri, lucrări axate pe teoria muzicii, diverse studii asupra muzicii româneşti şi străine. (M.D.)