Social

Zimnicea, printre zonele cu probleme în privința gunoaielor abandonate pe malurile Dunării / A început primul studiu referitor la cantitatea de microplastic transportată de fluviu

Asociația Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, demarează anul acesta primul studio privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în țara noastră. În cadrul acestui studiu vor fi prelevate și analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu către Marea Neagră.

Studiul vine ca o necesitate a estimării acestor cantități, deoarece până acum nu a fost efectuată nicio analiză în acest sens pe sectorul românesc al Dunării. Singurul studiu efectuat pe tema plasticului care ajunge în Dunăre a fost realizat între 2010 și 2012 de Universitatea din Viena, pe un segment al fluviului dintreViena și Bratislava, rezultatele indicând faptul că în România ajung zilnic 4,2 tone de plastic.

Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu un diametru de maximum 5 mm. Acesta provine din descompunerea articolelor mai mari fabricate din plastic, precum ambalaje, PET-uri, materiale textile, dar și din abraziunea anvelopelor. Se estimează că acum există trilioane de particule microplastice în mediul marin.

“Problema este că materialele plastice (inclusiv microplasticele) se descompun în sute sau chiar mii de ani și, prin urmare, resturile de plastic se acumulează în apele noastre de la an la an. Microplasticele pot fi confundate cu hrană de către păsări și pești, iar aceasta este o reală problemă inclusiv pentru sănătatea noastră, a oamenilor”, spune Marta Popescu, coordonatorul programului “Cu Apele Curate”.

Zeci de mii de tone de deșeuri rămân anual necolectate în județele riverane Dunării. În perioada 10-19 aprilie 2022, Caravana Cu Apele Curate a străbătut, timp de 10 zile, fluviul Dunărea de la confluența fluviului cu Jiul până la Galați. Caravana a parcurs 531 de km de apă și a cartat zonele cu deșeuri aflate de-a lungul Dunării. O situație critică a fost observată pe malurile brațului Borcea, unde deșeurile plutesc pe zeci de km de apă. Probleme cu gunoaiele abandonate pe malurile Dunării sunt și în zona Zimnicea, Giurgiu și Oltenița.

Potrivit unui raport de analiză privind situația gestionării deșeurilor în județele dunărene realizat de Asociația Mai Mult Verde alături de Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.