Eveniment

“Zidul Dizabilităţii” a fost spart şi la Alexandria – Campionul nevăzător, Arnold Csaba Butu a fost prezent în Teleorman

dizabilitatiCarmen Dumitrescu

Paraciclistul nevăzător Arnold Csaba Butu, participant la Olimpiada de la Beijing a fost prezent marţi, 17 iulie, la Alexandria, fiind implicat într-un proiect de promovare a ideii că persoanele cu dizabilităţi trebuie integrate şi ele pe piaţa muncii şi în viaţa socială, ele având, în fapt, abilităţi despre care nu se prea discută. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Alexandria, ai Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi ai Asociaţiei “Catalactica”.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei Phoenix Speranţa Mediaş, care face un tur de foţă prin 21 de judeţe din ţară, pentru a promova ideea că zidurile trebuie dărâmate pentru construirea de punţi între oameni. Unul dintre responsabilii pe Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul Asociaţiei, Darie Croitoru a explicat care sunt obiectivele şi modul de desfăşurare al acestei acţiuni de amploare la nivel naţional: “Proiectul a început în 2010, acum suntem în stadiul de promovare a ideilor proiectului, anume sensibilizarea publicului larg cu privire la integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi. Sloganul nostru este “Dărâmăm ziduri pentru a construi punţi”. De asta am luat iniţiativa de a construi un moment simbolic, prin dărâmarea zidului dizabilităţii. Îl avem alături de noi şi pe Arnold Csaba Butu, paraciclist nevăzător participant la Olimpiada de la Beijing, care  este un exemplu pentru ceea ce încercăm noi să promovăm, şi anume mutarea accentului de pe ceea ce persoana nu poate face pe ceea ce poate. Mergem prin 21 de judeţe din toată ţara. Alexandria este al 11-lea oraş prin care trecem. Avem  un zid pe care l-am construit din literele ce alcătuiesc cuvântul “dizabilitate”, vom dărâma primele treiu litere tocmai pentru  a simboliza ceea ce încercăm să transmitem. Să punem accentul pe “abilitate” şi să încurajăm angajatorii să facă acest pas şi să integreze efectiv persoane cu dizabilitate la locul de muncă, întrucât majoritatea preferă să nu angajeze astfel de persoane pentru că au prejudecăţi. ”

Astfel, după ce au construit Zidul Dizabilităţii, participanţii la acţiune au dărâmat primele trei litere din el şi au vorbit despre semnificaţia dărâmării zidurilor în construirea de punţi de legătură. În percepţia generală, persoanele cu dizabilităţi sunt cele în scaun cu rotile sau cei cu retard mental, dar tot persoane cu dizabilităţi sunt şi cei care au alte boli, precum SIDA, diabet, unele boli renale, boli neurologice şi articulare. Asociaţia din Mediaş îşi propune să-i sprijine pe toţi cei cu dizabilităţi în sensul identificării unul loc de muncă adecvat capacităţilor, precum şi urmarea unor cursuri de calificare. E important de precizat şi faptul că prin angajare, persoanele cu dizabilităţi nu o să piardă indemnizaţia de handicap. Mai mult, cei implicaţi în proiectmonitorizează şi evoluţia la locul de muncă al persoanei cu handicap la momentul integrării depline.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.