Eveniment

Zi solicitantă pentru pompierii militari/ 33 de misiuni în sprijinul cetățenilor

În ultimele 24 de ore, pompierii militari teleormăneni au gestionat 33 de situații de urgență, care au pus în pericol viața ori bunurile materiale ale cetățenilor, iar pentru restabilirea stării de normalitate au fost adoptate măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate.

Dintre misiunile executate, 24 au fost pentru acordarea primului ajutor persoanelor cu probleme medicale și transportarea la spital de către echipajele de paramedici, trei intervenții în sprijinul echipajelor medicale ale Serviciului de Ambulanță Teleorman, o misiune de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor în orașul Videle ca urmare a unor scăpări de gaze și cinci incendii, dintre care trei la locuințe, în localitățile Ludăneasa, Răsuceni și Roșiorii de Vede, unul la resturi menajere în orașul Zimnicea și un incendiu la un garaj din municipiul Roșiorii de Vede, cu pericol de propagare la o casă de locuit.

 

Casa de locuit salvată de pompieri la Răsmirești

Observat și anunțat la timp pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, marți dimineață, incendiul izbucnit la locuința unei familii din satul Ludăneasa, comuna Răsmirești, a fost localizat și lichidat rapid de pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă.

Focul, pornit de la un coș de fum deteriorat, se manifesta la o grindă din imediata apropiere a acestuia, cu pericol de propagare la întregul imobil. Incendiul a fost stins în limitele găsite, reușindu-se astfel salvarea casei de locuit, estimată la peste 20.000 de lei.

 

Garaj în flăcări, la Roșiori, cu pericol de extindere la locuință

 Militarii Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede au fost alertați, marți seară, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, despre manifestarea unui incendiu la un garaj situat pe strada Lt. Dogeanu, cu pericol de propagare la casa de locuit din apropiere.

Ajunși rapid la locul evenimentului, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pompierii au constatat faptul că flăcările se manifestau generalizat la acoperișul garajului, realizat din astereală din lemn învelită cu plăci de azbociment, pe o suprafață de cca. 40 mp, la un autoturism Dacia Logan, aflat în interiorul acestuia, în proproție de cca. 70% și la aproape 500kg de lemne de foc.

După aproximativ două ore, incendiul a fost stins în limitele găsite, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 5.000 de lei. Valoarea bunurilor materiale salvate, reprezentând casa de locuit și anexele gospodărești, au fost estimate la suma de 50.000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul a fost generat de un scurtcircuit produs la instalația electrică improvizată a garajului, ce era neizolată corespunzător.

 

Locuință cuprinsă de flăcări, la Răsuceni

 Pompierii militari au fost solicitați, marți seară, să intervină pentru stingerea unui incendiu la o locuință din localitatea Răsuceni.

Sosiți la fața locului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, militarii au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat, la acoperișul și tavanele casei, la mobilierul din trei camere de locuit, la tâmplăria din lemn a imobilului, la aproximativ 300 kg de materiale textile (îmbrăcăminte) și la peste 500 kg de lemne de foc, acestea fiind depozitate în interior.

Flăcările au fost stinse după aproape două ore de intervenție, în limitele găsite, valoarea pagubelor ridicându-se la suma de 20.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la aproximativ 5.000 de lei.

Din primele verificări, a reieșit faptul că incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui coș de fum deteriorat, care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din podul locuinței.

Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

 

Pompierii recomandă

 Având în vedere faptul că în ultima perioadă, la nivelul județului se constată o tendință de creștere a numărului de incendii izbucnite în gospodăriile cetățenești, în special la locuințe, având drept cauze probabile mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii militari recomandă cetățenilor să respecte o serie de măsuri preventive, respectiv: să evite supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur; să depoziteze jarul și cenușa numai în gropi special amenajate; să amplaseze lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă; să supravegheze permanent focul; să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile; să izoleze coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; să evite introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului; să curețe coșurile de evacuare a fumului de funingine; să nu utilizeze aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații. Totodată, cetățenilor li se recomandă să nu folosească siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat; să nu suprasolicite instalația electrică folosind mai multe aparate simultan; să nu lăse nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea; să instaleze și să utilizeze aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului; să verifice periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate; să respecte regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală; să nu folosească instalații de gaz improvizate; să nu lase aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.