Eveniment

Zeci de profesori şi copii din mai multe ţări europene, în vizită la Şcoala “Mihai Viteazul” din Alexandria

IMG_5284IMG_5294IMG_5223IMG_5226IMG_5241IMG_5280

Monica DUMITRESCU

Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din municipiul Alexandria este în această perioadă gazdă un grup de profesori şi copii de la unităţi de învăţământ din Italia, Spania, Belgia, Germania, Turcia, Ungaria, Polonia, Franţa, Grecia, partenere într-un proiect european demarat în 2013 care se încheie anul acesta. Este vorba despre proiectul Comenius Thesaurus Europae “Jeunes citoyens a la recherche des tresors europeens” (Tineri în căutare de comori europene), având ca obiectiv dezvoltarea colaborării interculturale prin descoperirea “comorilor europene” (istorice, naturale, ştiinţifice, gastronomice etc.) în cadrul fiecărei ţări partenere.

Pe parcursul celor doi ani, în cadrul acestui proiect au avut loc întâlniri în fiecare dintre ţările enumerate la care au participat profesori şi elevi din şcolile implicate în proiect.

Încheierea proiectului va avea loc la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria, la întâlnirea de proiect programată în perioada 1-6 iunie participând, alături de elevii şi profesorii şcolii alexăndrene, 26 de profesori şi 11 elevi din celelalte ţări partenere în proiect.

Programul acestei ultime înâlniri cuprinde numeroase activităţi atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei, excursii în afara judeţului etc. Printre activităţiile derulate în cadrul acestei întâlniri s-a numărat un program artistic prezentat de cei mai talentaţi elevi ai unităţii de învăţământ alexăndrene pentru oaspeţii din ţările partenere. Invitaţi la această manifestare au fost şi primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, care a venit însoţit de primarul tinerilor alexăndreni, Ovidiu Sârbu, elev în clasa a X-a la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria, dar şi prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, care, la rândul ei, a fost însoţită de “prefectul pentru o zi”, Claudia Dogaru, elevă a Colegiului Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele.

Programul a demarat cu prezentarea bilingvă (engleză şi franceză) a fiecăreia din ţările partenere, reprezentanţii acestora, profesori şi elevi, fiind invitaţi pe scenă unde le-au fost oferite tricouri cu însemnele ţării de provenienţă. Oficiile au fost făcute de primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, şi directorul Şcolii “Mihai Viteazul”, prof. Elena Tecşor. La rândul lor, oaspeţii au oferit gazdelor mici daruri, reprezentative pentru ţările lor.

Prezentarea ţărilor partenere în acest proiect a fost urmată de un program artistic care demarat cu dansuri populare prezentate de cei mai mici dintre elevii şcolii, de la clasele pregătitoare şi cele primare.

A urmat grupul vocal Orion al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul”, care a interpretat “Corul sclavilor evrei” din opera “Nabucco” de G. Verdi şi “Corul Vânătorilor” din opera “Freischutz” de K.M.v.Weber. Eleva Ianschi Oana Herminne din clasa a VI-a A a interpretat la pian “Sârba Braşovului” de Ciprian Porumbescu, iar soliştii vocali Tonca Beatrice, clasa I B, Guţu Maria Rebeca, clasa a III-a A şi Ganea Andra, clasa a V-a B au interpretat melodiile “Samba florilor”, “Dragostea rămâne”, respectiv “Hai cu mine în lumea basmelor”.

Nu au lipsit din program nici teatrul, elevii de la clasa a V-a A prezentând în limba franceză piesa “La visite” de I. L. Caragiale”, iar un grup de elevi din clasele gimnaziale interpretând piesa “Being polite”, în limba engleză.

Guşă Cristian din clasa a VII-a A a interpretat la vioară “Dansuri populare tradiţionale”, iar soliştii vocali Beşu Mihai din clasa a V-a C şi Ion Alexandra din clasa a VII-a C au interpretat melodiile “Hei, tramvai”, respectiv “Jolene”. Un dans “Cha-cha”, aplaudat la scenă deschisă, a fost interpretat de elevii Tonca Beatrice şi Şurcan Adelin. Programul s-a încheiat cu recitalul fostului elev al şcolii, Octavian Broşteanu, cunoscut deja publicului după ce a câştigat mai multe concursuri de muzică naţionale, ultimul premiu obţinut de acesta fiind cel la Festivalul naţional “Primăvara în Teleorman”.

Organizatoare a programului artistic, care s-a bucurat de aprecierea tuturor celor prezenţi, dar şi a celorlalte activităţi desfăşurate în acest proiect a fost o echipă de dascăli ai şcolii din care fac parte: prof. Claudia Băjan, Valeria Cristici, Mirela Velcea, Florentina Dumitru, Violeta Ispas şi Elena Peşu, coordonator fiind directorul şcolii, prof. Elena Tecşor.

One Comment

  1. ilie moromete

    Parca este in foto si dl.Mandica Marian…este doar invitat la programul artistic de echipa de dascali?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.