Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman a organizat în cursul zilei de joi un exercițiu de cooperare cu forțe și mijloace în teren, pe o situație de urgență generată de un cutremur major, în urma căruia au fost afectate zeci de persoane și mai multe clădiri.
Pentru salvarea victimelor și restabilirea stării de normalitate au fost implicate echipajele și tehnica de intervenție din cadrul structurilor abilitate să intervină în astfel de situații, respectiv: membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman, ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență Turnu Măgurele, Inspectoratul Județean în Construcții, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul Județean de Ambulanță, echipele specializate ale furnizorilor de utilități publice (apă, electricitate și gaze) și, bineînțeles, mai multe echipaje de salvatori din cadrul subunităților de pompieri din județ.
Cele mai dificile situații pe care echipajele de intervenție au fost nevoite să le gestioneze au fost reprezentate de afectarea unei clădiri de pe platforma industrială a orașului, de la un important operator economic, unde un număr de 10 persoane au rămas blocate la etajele superioare, afectarea clădirii Școlii Gimnaziale Nr. 4, unde 30 de copii și 3 cadre didactice au fost surprinse și blocate la etajul superior și o explozie urmată de un incendiu la un bloc de locuințe, ca urmare a avarierii rețelei de distribuție a gazului.
Pe lângă aceste situații tactice primite, salvatorii au verificat și utilitatea aplicației recent lansată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru telefoanele mobile smartphone, intitulată – „APEL 112”, care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul iniţierii apelului către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Scenariul pus în practică a fost anunțarea de către o persoană aflată în tranzit a unei situații de urgență pe această aplicație, după care bateria telefonului său s-a descărcat rapid, rămânând în imposibilitatea de a mai lua legătura cu salvatorii.
Pe baza informaţiilor de localizare, intervenţia echipajelor de pompieri a fost una mai rapidă şi mai eficientă, cu o localizare precisă, de aproximativ 5 metri, ceea ce în mod normal a crescut şansele de salvare ale apelantului.
La acest exercițiu, în centrul atenției elevilor de la Școala Gimnazială nr. 4 a fost echipa canină de căutare salvare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, care a oferit o reprezentație de disciplină și pregătire, executând cu precizie „nemțească” comenzile primite, probabil ca urmare a reprezentării rasei ciobănesc german, cunoscută ca fiind una dintre cele mai inteligente grupe de câini din lume.
Ina, salvatoarea patrupedă, e special antrenată să găsească persoanele rănite în spații greu accesibile și să salveze victimele unor dezastre naturale. În ultimii ani, a demonstrat că face parte din elita canină, ocupând locul I și II la „Cel mai bine pregătit câine de căutare salvare urbană”.