Social

Zece incidente de violență în unitățile de învățământ din Teleorman, în anul școlar trecut

Din Raportul privind starea învățământului în județul Teleorman, elaborat de Inspectoratul Școlar Județean, reiese că în anul școlar 2020 – 2021, conform declarațiilor directorilor de școli, nu au existat manifestări grave de violență, mai mult majoritatea cursurilor s-au derulat în format online, acest lucru diminuând riscul apariției cazurilor de violență școlară. S-a observat că elevii sunt autori ai unor acte de violență neverbală sau verbală sau “efectivă” (loviri, agresare fizică) între ei și, foarte rar, asupra cadrelor didactice. Opiniile directorilor de școli converg cu cele ale profesorilor, părinților, elevilor și consilierilor școlari, ei menționând în mod similar formele cele mai răspândite de violență – certuri, conflicte, dispute, jigniri, țipete, porecle denigratoare, discriminări exprimate prin injurii, dar și având percepții similare: violența verbală este mai puţin gravă decât cea nonverbală și cea fizică, băieții sunt mai violenți decât fetele.

Cele mai multe dintre violențele petrecute în mediul școlar sunt jignirile și lovirile; motivele acestora sunt puerile și nu justifică cu nimic violența. Acest tip de violenţă produce urmări atât fizice cât și psihice. În ceea ce privește locul în care apar, violențele se produc mai ales în sala de curs, pe hol sau în curtea școlii. Majoritatea celor implicați în incidente sunt elevi ai școlii respective. În unele cazuri, persoane străine școlii sau rude ale elevilor implicați în dispute pătrund în incinta unității, în ideea de a-și face dreptate. Acest lucru subliniază, încă o dată, rolul activ pe care ar trebui să-l joace, pe de o parte, cadrele didactice în siguranța școlară și, pe de altă parte, paza școlii.

În județul Teleorman, totalul actelor de violență înregistrate în anul școlar 2020 – 2021 nu este absolut deloc semnificativ. S-au înregistrat 10 acte de violență la nivel județean, acestea fiind sancționate prin mustrare scrisă. Pe categorii s-au înregistrat următoarele: atac la persoană, s-au înregistrat 5 incidente, la categoria atentat la securitatea unității, 4 incidente și atentat la bunuri, 1 incident, pe parcursul semestrului al II-lea. De asemenea, nu au existat sancțiuni pentru cadrele didactice din județ.

În anul școlar 2020 – 2021, activitatea de prevenire și de combatere a violenței a continuat în mediul online, atât cât a fost posibil, introducându-se și noțiuni de combatere a violenței informatice. Acest lucru a fost impus și de faptul că pe parcursul primului semestru al anului școlar s-a înregistrat un incident cibernetic într-o unitate de învățământ din mediul urban. Membrii unei rețele de infractori cibernetici au intervenit în timpul unor ore de curs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.