Politic

Vrem o țară ca afară! Dar nu la țară!

De când cu democrația și cu deschiderea granițelor, românașul și-a luat bocceluța la spinare și a purces la a străbate lumea-n lung și-n lat. Unii la muncă, alții la plimbare. Și toți au rămas fascinați de ce au văzut. De la orașe și sate moderne, dar pline de istorie, care și-au păstrat patina timpului, drumuri impecabile, infrastructură micro și macro, până la oameni care par a nu avea grija zilei de mâine. Și, uite-așa, a luat naștere sintagma “Vrem o țară ca afară!”.

Dar vrem oare? Și, mai ales, vrem o țară ca afară și la țară? Se pare că orgoliile politice atârnă mai greu decât voința noastră, a celor mulți. Sau poate nu s-a înțeles încă faptul că și țăranul are nevoie de unele dintre facilitățile de care are parte orășeanul.

Și totuși, este de neînțeles de ce, atunci când există ințiative în acest sens nu se găsește calea consensului politic pentru implementarea lor. În Teleorman. Că doar avem un excedent bugetar uriaș (2000 miliarde lei vechi).

Unul dintre motivele pentru care toate proiectele depuse de consilierii județeni ai PNL (ce vizau construirea de platforme de depozitare a deșeurilor din materiale de construcții și resturi vegetale, construirea de terenuri de sport și înființarea de locuri de joacă în zeci de comune din Teleorman) au fost respinse de consilierii județeni PSD are la bază avizul negativ. De ce negativ? Pentru că, probabil, unii dintre cei responsabili nu și-au făcut treaba cum se cuvine. Nu le-a păsat că primarii sunt amendați pe capete de Garda de Mediu (tocmai din cauza lipsei platformelor de depozitare deșeuri), nu le-a păsat că elevii, copiii, tinerii își rup picioarele bătând mingea pe maidanul plin de gropi și denivelări (din lipsa spațiilor de joacă și a terenurilor de sport). Cine sunt vinovații, nu știm. Dar, sigur, niște funcționari cu salarii bune, mult peste medie și, mai ales, necondiționate de performanță. Privatul, dacă nu produce, nu încasează și, implicit, nu are venituri, deci, nu cheltuie. La stat, timpul trece, leafa merge. Poate că se impune o analiză serioasă a salariilor, despre care nu spunem nici că sunt mici, nici că sunt mari. Dar să fie justificate și meritate, mai ales când intervin creșteri.

Asta că tot ne spune Guvernul Ciucă Nicolae că se împotrivește risipei de bani și tot discută despre optimizarea cheltuielilor din bani publici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.