Economie

Vouchere de vacanță și pentru angajații din sectorul privat / Lege adoptată tacit de Senat

În ședința de marți a Senatului a fost adoptată tacit propunerea legislativă potrivit căreia se acordă vouchere de vacanţă şi salariaţilor din sectorul privat, încadraţi cu contract individual de muncă.

Termenul de dezbatere și vot pentru proiectul de lege s-a împlinit pe 1 iunie, astfel că Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a citit nota de adoptare tacită a propunerii legislative. Cu toate acestea, Camera Deputaților este forul decizional, proiectul de lege urmând să intre și în dezbaterea deputaților. Demersul legislativ este susținut de peste 100 de parlamentari de la PNL, PSD și UDMR, care s-au alăturat inițiatorilor Eugen Ţapu-Nazare (PNL), Radu Oprea (PSD) şi Lorand Turos (UDMR).

“Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative privind modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Dacă propunerea legislativă va fi adoptată și de deputați, angajații din mediul privat vor primi, la fel ca salariații de la stat, tichete de vacanță în valoare de 1.450 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Voucherele vor fi acordate până pe 21 decembrie 2026 tuturor salariaților din mediul privat care au un contract individual de muncă, iar în situația în care au mai multe contracte de muncă, angajatul trebuie să decidă de la care angajator va primi voucherul.

Banii pentru tichetele de vacanță se alocă anual de la bugetul de stat din impozitele plătite de fiecare angajator.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.