Social

Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat, acordate de Guvern, din 2024

Marți, 7 martie, un nou proiect legislativ a fost depus la Senat de către parlamentari din mai multe partide politice, proiect care propune acordarea de vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 de lei, inclusiv angajaților din mediul privat. Propunerea legislativă a fost semnată de 130 de parlamentari PSD, PNL și UDMR.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță s-ar putea aloca anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit pe care fiecare angajat le plătește. Modalitatea de plată va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis. Mai apoi, în termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiat contracte, iar aceștia le vor transfera beneficiarilor, cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Scopul proiectului este eliminarea inechităților dintre bugetari și cei din sectorul privat, iar valoarea voucherelor de vacanță se va întoarce în economie, aducând un aport pozitiv în industria turismului și a activităților conexe.

Efortul bugetar pentru acordarea acestor tichete pentru aproximativ 4,2 milioane de salariați este de mai bine de 6 miliarde de lei, însă efectul global este unul pozitiv, deoarece inițiatorii estimează că aproximativ 65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii și așa mai departe.

Având în vedere că poate exista și situația în care o persoană este angajată a mai multor companii, fiecare salariat va avea posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.