Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, viza de flotant ar putea să se acorde doar cu respectarea regulilor privind numărul persoanelor care locuiesc într-un spaţiu şi suprafaţa utilă a acestuia, pentru a se evita practica vânzării vizelor de stabilire a reşedinţei.
Demersul s-a dovedit necesar în contextul în care, cel puţin la prima vedere, există foarte multe cazuri de luare în spaţiu a mii de persoane la o singură adresă.
“Pentru că Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români este permisivă, nimeni nu şi-a pus întrebarea firească, de altfel, cum ar putea locui sub acelaşi acoperiş, într-o casă obişnuită, cu două camere şi o curte de câţiva metri pătraţi, nu mai puţin de 1.583 de persoane. (…) În România, practica vânzării vizelor de flotant este veche de zeci de ani. (…) Avantajele obţineii unui act flotant sunt valabile şi astăzi, dând posibilitatea de a se angaja într-un post bun sau accesarea unui credit.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Potrivit iniţiativei legislative, pentru modificarea OUG nr. 97/2005, dovada adresei de domiciliu se va putea face cu declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau persoană juridică, document ce va trebui să cuprindă în plus suprafaţa utilă a locuinţei şi numărul de persoane din aceasta.
Menţiunea privind stabilirea reşedinţei (viza de flotant) nu se va acorda dacă numărul de persoane pe locuinţă şi suprafaţă minima utilă nu se încadrează în normele legale în vigoare. (Violeta Mocanu)