Carmen Dumitrescu
Lupta unui candidat la europarlamentare este justificată de o serie de beneficii, deloc neglijabile pentru bunăstarea personală a celui care reuşeşte să reprezinte românii în Parlamentul European. Pe de o parte, discutăm despre salarii şi diurne semnificative şi, pe de altă parte, de pensii care pot asigura un trai confortabil oricărei persoane obişnuite să nu facă prea multe economii în împlinirea capriciilor personale. Astfel, potrivit statutului unic, toţi europarlamentarii au un salariu brut de 8.000 de euro, situaţie diferită faţă de anii de dinainte de 2009, când europarlamentarii primeau un salariu echivalent cu acela al parlamentarilor din ţara de origine.
Astfel, salariul de bază a fost stabilit ca reprezentând 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curţii Europene de Justiţie, luat ca punct de reper. Cu adevărat semnificativ pentru votanţi trebuie, însă, să fie faptul că, pe lângă dirune şi deconturi, viitorii europarlamentari îşi asigură şi pensii frumuşele care le vor ţine de foame la bătrâneţe. Astfel, începând cu vârsta de 63 de ani, fiecare europarlamentar beneficiază de pensie. Aceasta se calculează ca 3,5% din salariul aferent fiecărui an de mandat. La final, suma rezultată nu poate depăşi 70% din nivelul salariului de europarlamentar. Partea cu adevărat avantajoasă este aceea că sumele aferente pensiilor de europarlamentar vor fi plătite din bugetul Parlamentului European, deci nu există riscul ca valoarea acestora să fie diminuată prin decizia unui guvern naţional. Astfel, un europarlamentar care obţine două mandate, cum va fi cazul europarlamentarului din Teleorman, Viorica Dăncilă, se însumează 10 ani de mandat, care vor determina o valoare semnificativă a pensiei, de câteva mii bune de euro.
Pe lângă salarizarea la nivel european şi certitudinea unei bătrâneţi liniştite, viitorii europarlamentari beneficiază de tot felul de deconturi şi de posibilitatea de a vedea lumea. Pentru că majoritatea activităţilor europarlamentarilor se petrec la Bruxelles sau Strabourg, cheltuielile de deplasare se decontează, indiferent dacă europarlamentarul alege să utilizeze mijloace mai scumpe de transport.