Social

Videoconferinţă MS: Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020 – Directorul DSP Teleorman, Mioara Comana: Rog, faceţi o prioritizare a finanţării la nivel de MS, privind incidenţa bolii pe judeţ

Tema videoconferinţei din data de 23.01.2014 susţinută de ministru Sănătăţii Eugen Nioclăescu a fost “Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020”, al cărei obiectiv prioritar este îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor, documentul fiind esenţial în obţinerea de fonduri UE, ceea ce constituie o premieră în sistemul nostru sanitar.

Această strategie este un document elaborat cu scopul de a  furniza cadrul general de intervenţie pentru amendarea slăbiciunilor sistemului identificate în sectorul de sănătate, să reducă inegalităţile importante existente în sănătate, să optimizeze utilizarea resurselor în serviciile de sănătate în condiţii de cost- eficacitate crescute utilizând medicina bazată pe dovezi şi, nu în ultimul rând, să îmbunătăţească capacitatea administrativă şi calitatea managementului la toate nivelurile.

Potrivit ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, elaborarea Strategiei Naţionale a pornit de la analiza datelor relevante cu privire la indicatorii demografici, indicatorii stării de sănătate a populaţiei, a resurselor materiale, umane şi financiare. De asemenea, analiza a luat în considerare informaţiile transmise de către autorităţile locale, care sunt cel mai aproape de cetăţeni şi cunosc mai bine nevoile locale, precum şi consultările cu reprezentanţii şi beneficiarii sistemului sanitar.

Documentul prezentat urmăreşte trei arii strategice mari, respectiv sănătatea publică – maniera în care se răspunde principalelor probleme de sănătate publică; serviciile de sănătate – modalitatea în care se asigură accesul la servicii şi optimizarea ofertei de servicii pe niveluri de acordare a acestora; măsurile transversale – care presupun abordări intersectoriale, cu impact asupra sistemului sanitar, incluzând aici capacitatea instituţională la toate nivelurile şi nevoile de investiţii, cum ar fi cele în sistemele informaţionale şi în infrastructură.

În cea de a 2-a parte a videoconferinţei, secretarul de stat Adrian Pană, după o prezentare mai detaliată a Strategiei Naţionale de Sănătate a dorit să asculte părerile şi sugestiile reprezentanţilor din toate judeţele în ceea ce priveşte documentul elaborat. În aceste sens, Mioara Comana, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman a spus că “În Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020 domnule ministru regăsesc un capitol “Reducerea mortalităţii şi morbidităţii prin TBC” şi trebuie să vă informez că în planul meu privind Sănatatea in judeţul Teleorman, am stabilit ca obiectiv reducerea incidenţei TBC. Din nefericire pentru mine judeţul Teleorman se află şi anul acesta in primele 3 judeţe din România, ca incidenţă de TBC. De ce, domnule ministru nu putem să prioritizăm la nivel de ţară finanţarea programelor de sănătate în funcţie de incidenţa acestora în judeţul respectiv? Vă motivez că, deşi de fiecare dată reducerea incidenţei TBC-ului a fost prioritatea mea numărul unu, din lipsa finanţării nu am putut duce până la capăt acest obiectiv. Vă dau un exemplu, într-un judeţ în care incidenţa este de 2%, iar în Teleorman este de 10%, finanţarea este aceeaşi. Rog, faceţi o prioritizare a finanţării la nivel de MS, privind incidenţa bolii pe judeţ”. În urma acestei solicitări, secretarul de stat Adrian Pană a spus că este cât se poate de adevărat punctul de vedere al directorului DSP Teleorman, spunând că Mioara Comana, cu o astfel de remarcă a pus punctul pe “I”, în sensul că o prioritizare a finanţării sistemului în funcţie de incidenţa bolilor pe judeţe ar creşte şi gradul de eficientizare a reducerii incidenţei bolilor respective în judeţele cu pricina. (C.P.)

One Comment

  1. In primul rind , doamna doctor , nu stiu cum stati in Teleorman cu depstarea TBC, PEBTRU CA IN ALTE JUDETE SPITALELE NU MAI AU PSOIBILITATEA SA EFECTUEZE TESTAREA LA TUBERCULINA CU 2U SAU 10 U. Stiu , au sa fie voci care sa sustina ca nu mai e de actualitate. Fals . In tarile superdezvoltate da , nu se face , numai la imigranti , dar la noi ,cu actualul nivel de civilizatie si de trai, nu cred ca este cazulCa sa pot testa trebuie sa trimit bolnavul la un dispensar Tbc , la 70km distanta. In urma cu doar citiva ani , testarea la tuberculina era obligatorie pentru toti copii internati, cu virsta peste 3 luni. Astfel se depistau multe cazuri . Azi , din nefericire epidemiologia acestei boli , acestui falgel este uitata. Oare consilierii domnului contabil-ministru cum gindesc:medical sau contabiliceste?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.