Social

Victoria Asanache, primul navigator de pacienți din țară: „Eu cred că această verigă este esențială pentru sistemul de sănătate. Cineva, un intermediar, care să facă legătura între pacient și medic”

„Navigatorul de pacienți”, o meserie nouă pe lista ocupațiilor din România, reprezintă, practic, omul de legătură dintre pacient și medic, rolul acestuia fiind cu atât mai important cu cât spectrul afecțiunilor de care se ocupă vizează îndeosebi partea oncologică.

În urma aprobării primite, în urmă cu aproape doi ani, din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin direcţia Politici de Ocupare, Competenţe şi Mobilitate Profesională, noua ocupaţie de navigator de pacienţi va avea codul 226922 şi va fi introdusă în cadrul Grupei de bază: specialişti în domeniul sănătăţii.

Demersul a fost iniţiat de Victoria Asanache, preşedintele Asociaţiei „AMAZONIA pentru prevenţia şi lupta împotriva cancerului”, de altfel singurul absolvent practicant din România al Institutului de Navigatori de Pacienți Harold P. Freeman din SUA, experiență care a dovedit eficiența prezenței unui astfel de rol în creșterea ratei de succes a tratamentelor.

De la Victoria Asanache am încercat să aflăm ce înseamnă mai exact și ce presupune meseria de „navigator de pacienți”, dar și cum poate ajunge și ce anume motivează o persoană să practice o astfel de meserie.

„Peste 4.500-5.000 de pacienți au trecut la mine până acum… ce pot să spun este că nu este prea cunoscută acestă meserie. Sunt spitale în București care habar n-au despre acest lucru. Și mai trebuie să spunem cinstit, nu ne-a solicitat nimeni niciodată, nici la Ministerul Sănătății, să spună vreau să avem o discuție, să vedem cam ce se întâmplă… dar la nivelul populației este foarte important, oamenii și-au tot spus unii altora, de exemplu acum sunt în poziția în care văd 20-25 de oameni pe zi, oamenii vin de la 6 dimineața și așteaptă, sunt oameni care au aflat de undeva, le-a spus un vecin… lucrurile acestea se află… Nu cred însă că și la nivel medical, și îmi pare rău că spun asta, sunt foarte mulți medici care nu iau în seamă chestia asta, deși nu sunt buni vorbitori, deși poate că unii sunt buni, dar nu au timp pentru că au mulți pacienți… și ce pot să spun, categoric, este că nu au un limbaj potrivit pentru a vorbi cu orice persoană, indiferent de studiile acesteia, nu au un mesaj simplu și de multe ori este normal, pentru că folosesc un limbaj medical”, spune Victoria Asanache despre modul în care este primită noua profesie atât de pacienți, dar și de medicii români.

Speranța primului navigator de pacienți din țară este însă că, atunci când vor ieși primii navigatori, iar spitalele și clinicile vor avea în organigramă un astfel de post, lucrurile se vor schimba în sistemul de sănătate românesc.

„Poate că în momentul în care vor ieși primii navigatori și meseria va fi inclusă la plată, adică spitalele vor avea în organigramă un post de navigator, ceva se va schimba. Nimeni, niciodată, indiferent de ce se va întâmpla, nu va reuși să mă convingă că acestă verigă nu lipsește sistemului. Eu cred că această verigă este esențială pentru sistemul de sănătate. Cineva, un intermediar, care să facă legătura între pacient și medic. Și care să explice pacientului pe înțelesul lui și să-l convingă ce are de făcut, fără să-l împingă, fără să țipe la el, să-i caute o soluție să-i fie mai ușor. Eu cred, chiar cred că este veriga care lipsește sistemului”, explică Victoria Asanache.

Cât despre motivele care au adus-o în poziția de primul navigator de pacienți din țară, Victoria Asanache spune că esențial pentru persoanele care și-ar dori să-i urmeze exemplul este să înțeleagă ce anume ar putea să facă pentru a fi de ajutor.

„La început, când am început să practic meseria asta, m-am încărcat cu foarte multe lucruri: m-am dus acasă, nu reușeam să mă mai concentrez la problemele mele… După aceea, preluam femei tinere, care erau în fază terminală, care aveau copii, care erau divorțate, care nu trăiau bine cu bărbații sau care trăiau foarte bine cu bărbații și vedeam regretul că de fapt pleacă din luema asta așa brusc… te încarci cu toate chestiile astea. Dar primul lucru care te motivează să mergi mai departe este să înveți ce-ai putea să faci să fii de ajutor. După atâția ani de când fac meseria asta sunt în poziția în care am învățat de la medici, am citit, am vrut tot timpul să fiu la curent cu ce se întâmplă în afară, ca să aplicăm și la noi, și acum ce mă motivează să merg mai departe este faptul că am convingerea absolută că sunt de folos pacientului și că am încercat absolut tot ce se putea face pentru că, de fapt, despre asta este vorba: de cele mai multe ori regretul pe care îl ai este că n-ai încercat ceva sau că n-ai știut ceva… Eu la originea mea nu sunt medic, iar asta înseamnă că am dezvoltat un limbaj care să fie pe înțelesul oamenilor. Iar un navigator de pacienți, în primul rând, vorbește în așa fel încât indiferent care este pregătirea profesională, coeficientul de inteligență, toată lumea să priceapă ce spunem și să înțeleagă ce ar avea de făcut și întotdeauna când o să vii să-i presezi pe oameni, să le presezi pe femei, să le spui că trebuie să facă un lucru, rezultatul obținut nu va fi cel bun, cel așteptat. Mai apoi, ce-am constatat eu, mai ales în ultimul timp, este că dacă dai explicații logice, pe care persoana din fața ta le înțelege, începe să le ierarhizeze undeva, chiar dacă nu se duce mâine, peste o lună o să se ducă sigur. Important este să nu-i speriem pe oameni, ci să-i facem să înțeleagă că pur și simplu prevenția este un lucru care poate să le salveze viața, pentru că despre asta vorbim în fond”, susține femeia prin mâna căreia au trecut mii de cazuri oncologice.

One Comment

  1. Pingback: "Victoria Asanache, primul navigator de pacienți din țară: “Eu cred că această verigă este esențială pentru sistemul de sănătate. Cineva, un intermediar, care să facă legătura între pacient și medic”" - Exmed

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.