Carmen Dumitrescu
Ultimele zile au fost infernale pentru o parte a teleormănenilor. La intrarea în satul Beiu, din comuna Ştrorobăneasa, câteva case sunt încă inundate. Oamenii povestesc cu lacrimi în ochi episodul înfiorător din noaptea Paştelui, când apa a trecut şoseaua principală şi le-a inundat gospodăriile. Drama este greu de descris, poate la fel de greu de descris ca şi teama oamenilor că ploile vor începe din nou şi apele îi vor pune din nou într-o situaţie extrem de complicată. Pe strada principală din satul Beiu, oamenii ce trec au lacrimi în ochi. Disperarea mocneşte în fiecare gest al locuitorilor din comună, chiar dacă multora le e greu să discute despre tragedia ce li se întâmplă de câteva zile. Vizita lui Victor Ponta nu-i impresionează prea mult, priorităţile la acest moment fiind, în mod evident, cu totul şi cu totul altele.
O dramă în continuă evoluţie
Iulia Totolan locuieşte la intrarea în satul Beiu. Casa ei este inundată, iar curtea e plină cu apă. Femeia are lacrimi în ochi şi abia poate vorbi despre drama prin care trece, amintindu-şi cu durere de momentul în care s-a declanşat tragedia: “În noaptea de sâmbătă spre duminică, chiar nu mai ştiu cum a fost, am văzut că tot creştea apa şi am stat aici în stradă. În momentul în care apa a trecut peste strada principală, am observat că venea apă şi din spatele casei, pentru că acolo, undeva, este şi un dig care s-a spart, aşa că ne-a luat şi din spate şi din faţă. Aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2005, de fapt. Ne-au ajutat prietenii să scoatem totul din casă, pentru că ne-am dat seama că apa va ajunge în locuinţă. Ne-am mutat într-o parte a casei pe care n-am apucat să o amenajăm. Ne-ar trebui foarte mulţi bani ca să ajungem iarăşi la starea de dinainte, dar până acum n-am apucat să facem o evaluare a pierderilor”.
Risc de meningită la Ştrobăneasa
La Beiu se afla, în dimineaţa zilei de 22 aprilie, şi o echipă a DSP Teleorman, condusă de directorul executiv al instituţiei, Mioara Comana. Aceasta a declarat că munca şi cheltuielile pe care readucerea la normal a situaţiei o presupune e uriaşă, dar că resurse există, aşa cum există şi toată disponibilitatea de implicare: “În momentul acesta, toată Direcţia de Sănătate Publică, prin specialiştii ei, se află în localităţile inundate. Practic, mergem şi discutăm cu fiecare om în parte, facem dezinfecţia curţilor şi urmează zilele următoare să facem dezinfecţia fântânilor, recoltarea de probe de apă pentru a vedea dacă apa este potabilă sau nu. În momentul ăsta, cel puţin aici la Ştrorobăneasa, pentru că există şi un lac în spate, avem un risc mare de infectare cu meningită, prin ţânţari, aşa că trebuie să facem şi o dezinsecţie a lacului pentru că există un potenţial foarte mare ca oamenii să contracteze meningită. În cazul în care sesizăm focare de boli, oamenii vor fi imediat vaccinaţi contra hepatitei. Noi avem în stoc suficient vaccin şi acţionăm numai dacă e cazul. În momentul acesta, avem probleme la Siliştea, Beuca, Dideşti, Balaci, Tătărăştii de Jos, Necşeşlti, Căşlineşti, Vârtoape, Beiu, mai am sesizări şi la Frumoasa, dar chiar n-am ajuns acolo, pentru că am preferat să mă concentrez pe zonele cu mare potenţial epidemiologic. Avem o mare problemă dacă încep iarăşi ploile, pentru că atunci nu putem face decât dezinfecţia curţilor. Restul facem după ce se retrag apele.”
Primăria constată, oamenii suferă
Primarul comunei Ştrobăneasa, Ioana Magereanu, se plimbă pe străzile din satul Beiu. Pare obosită şi afectată. Cu toate acestea, apa bălteşte în curţi şi în şanţuri. Întrebată cu privire la situaţie, ea spune că totul e sub control. Oamenii nu par a fi de aceeaşi părere, iar teama reluării ploilor e singura lor preocupare în acest moment: “Avem 20 de case care au fost în apă, iar gospodării şi anexe gospodăreşti afectate de ape avem 40. Este foarte greu de gestionat situaţia, pentru că apele s-au retras încet, dar ne străduim să facem faţă. Acum spargem digurile pe care le-am făcut înainte ca apa să se scurgă mai repede şi sperăm ca în cel mai scurt timp să se retragă toată apa care ne-a făcut probleme. În situaţia în care încep iarăşi ploile, noi vom fi 24 din 24 atenţi la evoluţia lucrurilor, vom ridica iarăşi digul, că e nevoie să crească nivelul apei. Noi asigurăm oamenilor tot ce e necesar, avem chiar şi un adăpost pentru ei, dar nu a fost cazul. Toţi au avut rude şi prieteni la care au mers. Situaţia este sub control, noi le distribuim apă, alimente nu a fost cazul, pentru că a fost o sărbătoare mare şi toată lumea a avut de mâncare, le vom asigura şi o pâine proaspătă după-amiază, deci nu e dramatică situaţia”.
Ponta a venit la Beiu “să vadă cu ochii lui” situaţia
Pe parcursul dimineţii, la Beiu a ajuns şi premierul Victor Ponta, însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea. Motivul vizitei a fost acela de a vedea cu ochii lui pe ce se vor duce banii direcţionaţi către Teleorman, în scopul remedierii tragediei de acum. Vizibil afectaţi de situaţie, cei doi au discutat cu oamenii şi le-au promis că se vor implica, atât cât va fi posibil pentru remedierea situaţiei. Aşa cum era de aşteptat, momentul a avut şi o anumită încărcătură electorală, oamenii aplaudându-i pe cei doi şi aruncând în aer lozinci precum: “Băsescu, la puşcărie!” sau “Jos Băsescu!”. Ponta a declarat, cu acest prilej că situaţia e una repetitivă, aşa că experienţă în soluţionarea problemei există, iar autorităţile se vor implica permanent în remedierea situaţiei, atâta timp cât apele vor continua să fie un pericol pentru oameni: “Astfel de situaţii se întâmplă în fiecare an, dar am vrut să văd cu ochii mei situaţia şi să găsim o soluţie pentru felul în care se rezolvă lucrurile. Au reuşit să salveze persoanele în vârstă şi oamenii chiar îşi fac datoria într-un mod extraordinar”.
Rămâne totuşi de văzut dacă autorităţile vor acţiona mai eficient în cazul unui nou episod ploios care ar putea realmente să-i readucă pe oameni în pragul tragediei din prima zi de Paşte.
Da primariile si prefectura,consilu judetan a curatat canalele de scurgere facute de Ceusescu in comune ,pe la Virtoape,Ciolanesti,Radoiesti,Necsesti,Sfintasti,Beuca,Dragsanei ? CINE RESPUNDE de aceste canale sa curga apa bine pe ele? de cind nu mai sint curatate de pamant si alte mizeri? si sint pline de pomi si buruieni pe unde sa mai treaca apa.