– Domnule Primar, zilele trecute, Consiliul Local Alexandria a aprobat bugetul pe anul 2020, un buget cu mult mai mare decât anul trecut și care sigur înseamnă şi investiţii net superioare în raport cu cele de anul trecut. De unde vine, totuşi, această creştere?
– Anul acesta, trebuie să spunem că veniturile la bugetul Primăriei au crescut, într-adevăr, destul de semnificativ, respectiv cu peste 45 la sută faţă de anul trecut. Este un semn al faptului că în Municipiul Alexandria, veniturile operatorilor economici de toate categoriile au crescut şi, ca urmare, și valoarea totală a impozitelor respective, cuantumul fiecăruia în parte rămânând la acelaşi nivel. La fel se întâmplă şi cu ale populaţiei, la care se mai adaugă sumele primite de la Uniunea Europeană, dar şi excedentul bugetar de anul trecut şi alte surse financiare din toate domeniile de activitate din Municipiul Alexandria.
Asa cum spuneam, prin ceea ce noi am acordat ca şi facilități întreprinzătorilor particulari, persoanelor fizice şi, în general, întregului mediu de activitate de pe teritoriul municipiului, anul acesta vor determina sporirea veniturilor la bugetul local. Aş mentiona faptul că avem printre cele mai mici taxe şi impozite locale din România. Toate aceste venituri însă vor fi investite aşa cum s-a hotărât în şedinta de consiliu într-un program complex de modernizare a tot ceea ce înseamnă dezvoltarea oraşului la parametri de înaltă calitate a infrastructurii din toate domeniile de activitate de la străzi și până la învăţământ şi siguranţa cetăţeanului. Vom avea suficiente fonduri de la Uniunea Europeană pentru continuarea lucrărilor de investiţii începute anul trecul, pentru modernizarea şi electronizarea învăţământului de toate categoriile, pentru reabilitarea trotuarelor, a străzilor, a bazelor sportive şi de agrement, a parcărilor şi, nu în ultimul rând, a domeniului social-cultural, practic a tot ceea ce înseamnă lucrări de modernizare şi de dotare, astfel încât Alexandria să intre în rândul municipiilor dezvoltate şi modernizate. Voi detalia în curând viziunea mea pentru modernizarea municipiului Alexandria la nivelul marilor oraşe din ţară capitale de judeţ.
– Ca urmare, se poate spune că Alexandria nu va mai avea străzi şi drumuri interioare de pământ?
-Nu mai avem de la sfârşitul anului trecut străzi şi drumuri interioare de pământ, ceea ce eu cred că este una dintre cele mai serioase probleme rezolvate pentru locuitorii din toate zonele municipiului. În cadrul acesta aş putea să mai adaug şi faptul că în prezent este elaborat şi va fi finalizat până la sfârşitul anului proiectul de reabilitare şi modernizare a infrastructurii pentru comunitatea din zona blocurilor 100, printr-un program de finanţare europeană nerambursabilă în acest an, precum şi din bugetul local cartierele 800, 200, 1600. Categoric, lista proiectelor investiţiilor din acest an este una destul de importantă pe care, sigur, o vom aduce la cunoștința locuitorilor municipiului și care, de altfel, vor fi vizibile în curând odată cu începerea sau finalizarea lucrărilor de la obiectivele respective.
– Să înţelegem că vom reveni?
– Categoric, DA. Alexăndrenii trebuie să ştie tot ce se întâmplă în oraş pentru că ei sunt parte a acestor lucruri, sunt beneficiarii lor și, mai ales, vor să fie mândri că trăiesc într-un oraş modern, cu toate dotările, aşa cum, de altfel, sunt marile oraşe din ţară. Iar eu vă asigur că voi fi permanent, ca şi până acum, deschis dialogului cu toţi locuitorii municipiului. Voi continua atât prin intermediul presei, cât şi al dialogului direct să le fiu permanent la dispoziţie.