Economie

Victor Drăgușin: “Bugetul de anul acesta se înscrie în strategia de dezvoltare pe termen lung a municipiului Alexandria”

Domnule Primar, la una dintre dezbaterile publice desfășurată zilele trecute, s-a precizat că bugetul din acest an este mai mare decât cel de anul trecut. De unde vin banii ?

În 2015 sunt, într-adevăr, câteva surse de finanţare, mai mari decât în anul trecut, dar diferenţa o reprezintă, de fapt, banii necheltuiţi în 2014, nu neapărat că nu am avut capacitatea de a finaliza obiectivele propuse anul trecut, ci doar pentru că au apărut unele surse noi de finanţare, care au dus la creşterea veniturilor. Astfel că, în acest an, bugetul este de 107.001 mii lei, iar cheltuielile 113.495 mii. Deci şi în acest an cheltuielile depășesc veniturile. N-am vrut să scoatem unele obiective din buget, pornind de la ideea că sigur şi în acest an vom şti să folosim mai bine banii decât anul trecut şi vom avea, astfel, resurse financiare care să ne permită să acoperim diferenţa de cheltuieli.

Din ce zonă poate să vină această creştere de venituri, privată sau impozitele și taxele de la cetăţeni?

Taxele şi impozitele pentru cetăţeni reprezintă 4,85% din bugetul local. Am susţinut şi susţin că aceste impozite şi taxe nu trebuie să crească, pentru că nu acestea sunt principala sursă de finanţare a bugetului. O creştere, fie ea și nesemnificativă, poate veni însă ca urmare a unor reglementări din Codul fiscal sau alte legi care reglementează această zonă şi care ne obligă să le aplicăm.

Nu cumva este vorba de o creştere a bazei de impozitare?

Regularizarea taxelor şi impozitelor locale se face în funcţie de rata inflaţiei anuale. Procedura se reglementează prin HGR în baza Codului Fiscal.

Care sunt obiectivele principale care se vor realiza în acest an?

Parcul Pădurea Vedea, despre care am vorbit destul de mult, dar care este posibil ca în acest an să fie finalizat. La fel şi Cinematograful, va deveni o instituţie de cultură mult apreciată de locuitorii oraşului. Unităţile de învăţământ vor fi modernizate şi dotate la standardele europene, prin alocarea a 35 la sută din fondul de dezvoltare.

Prin modul în care se cheltuie bugetul local, sunt şanse de creare de noi locuri de muncă?

Investițiile publice, implicit menţin sau generează noi locuri de muncă. Toate obiectivele prinse în bugetul local sunt, practic, direct sau colateral generatoare de noi locuri de muncă.

Sumele alocate pentru protecția socială sunt mai mari decât anul trecut? Cine beneficiază de acești bani?

– La acest capitol, totalul cheltuielilor se ridică la peste 5.409.600 mii lei pentru ajutoare de urgenţă, ajutoare pentru încălzire locuințe, tichete sociale, asistenţi personali şi indemnizaţii pentru persoane cu handicap, asistenţă socială la domiciliu, cantina de ajutor social, tot ceea ce înseamnă asistenţă socială la care noi avem dreptul legal să participăm.

– Bugetul din acest an este mai bine axat pe necesităţile oraşului, în sensul de a-l propulsa la nivelul cerinţelor și exigenţelor exprimate de locuitorii săi?

– Necesitățile majore sunt stabilite de Consiliul local prin majoritatea consilierilor în funcție.

Primarul a prezentat oferta sa electorală la alegeri și, prin sufragiul cetățenilor fiind ales, această ofertă devine prioritară pentru administrație. Este perfect adevarat că, în timpul mandatului, pot apărea evenimente noi care pot schimba   proiectele inițiale. De altfel, Alexandria are o strategie de dezvoltare pe o perioadă lungă de timp. Eu cred că prin modul în care a fost conceput şi bugetul din acest an, va fi unul adaptat la cerinţele şi solicitările locuitorilor municipiului, dar şi cu mare putere de propulsare a Alexandriei în rândul oraşelor dezvoltate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.