Vremea capricioasă din ultimele două zile din judeţul Teleorman a făcut ca mai multe zeci de persoane să ajungă la spital cu diverse răni provocate de poleiul de pe stradă sau din propria curte. Pacienţii aduşi de autosanitarele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Teleorman la secţiile de urgenţe ale spitalelor din teritoriu au făcut coadă cu fracturi căpătate în urma căzăturilor.
Precipitaţiile au făcut ca ambulanţele din întreg judeţul să alerge aproape non-stop la solicitările cauzate de căderile trecătorilor pe gheaţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Teleorman, Cristian Popescu, în intervalul 14 – 17 decemnrie, s-au înregistrat aproximativ 420 de solicitări telefonice, cele mai multe au constat în apeluri de ajutor pentru persoane ce au avut de suferit din cauza poleiului, dar şi din cauza vremii reci care a cauzat o serie de probleme persoanelor cu afecţiuni cardio-vasculare.
“A fost un week-end încărcat, în sensul că am avut în jur de 420 de solicitări pentru zilele de vineri după amiază şi până la primele ore ale zilei de luni, 17 decembrie. Foarte multe intervenţii au fost cazuri de fracturi ale membrelor, luxaţii şi alte contuzii provocate de polei, respectiv alunecările pe gheaţă, peste 55 de cazuri, cele mai multe, peste 45, au fost în ziua de duminică, 16 decembrie. Victimele au fost transportate la unităţile sanitare cele mai apropiate, unde au rămas pentru a urma un tratament medical adecvat rănilor suferite. Au fost şi cazuri care nu au necesitat internarea, persoanelor respective acordându-li-se ajutorul necesar înainte de a fi lăsate să plece acasă”, a declarat Cristian Popescu.
Majoritatea victimelor gheţii sunt persoane trecute de 50 de ani, însă au fost şi cazuri de persoane tinere care au alunecat pe gheaţă din cauza încălţămintei neadecvate. Medicii recomandă persoanelor vârstnice, în special, să evite deplasările în afara locuinţei, mai ales pe rute necurăţate de gheaţă şi zăpadă.
Alte solicitări la Ambulanţă au fost pentru dureri abdominale sau de spate, 48 de solicitări, a crescut şi numărul solicitărilor pentru dificultăţile de respiraţie – dispnee – 35 de cazuri, al copiilor bolnavi, 23 de copii au ajuns de urgenţă la spital, precum şi numărul cazurilor de HTA, 22 de persoane au fost transportate de urgenţă la spital după ce au suferit pusee de tensiune. Ca la fiecare sfârşit de săptămână, nici de data aceasta nu au lipsit solicitările pentru cazurile de agresiuni şi violenţe, 16 cazuri, ca de altfel şi cel al persoanelor care au ajuns la spital pentru prea multă băutură, 10 persoane au solicitat salvarea din cauza consumului exagerat de alcool.
În ceea ce priveşte dispoziţia dată de minister potrivit căreia ambulanţele trebuie să patruleze pe timpul nopţii într-un interval orar prestabilit, pentru a identifica persoanele fără adăpost, în week-end ambulanţele teleormănene au avut 22 de intervenţii, în care au idetificat două persoane fără adăpost, un bărbat de 63 de ani în Trivale Moşteni şi o femeie de 39 de ani în Crevenicu. Ambele persoane au fost găsite în stare de uşoară hipotermie, fără degerături şi transportate către unităţile sanitare de care aparţineau localităţile respective pentru acordarea ajutoarelor medicale necesare. De menţionat este că până în prezent nu s-a solicitat o suplimentare a numărului de echipaje pentru intervenţii, acestora alăturându-li-se cu succes cele 5 autospeciale SMURD. (C.P.)