Economie

Vicepremierul Dragnea a adus la Seaca reprezentanţii unei companii energetice din China, interesată de contrucţia noii Hidrocentrale

Monica DUMITRESCU

Primii paşi pentru construirea unei noi hidrocentrale pe Dunăre, în zona comunei teleormănene Seaca. Proiectul care va fi realizat în parteneriat cu Bulgaria a fost prezenat companiei energetice Huadian din China, care s-a arătat interesată de construirea respectivei hidrocentrale. În acest sens, preşedintele companiei chineze Huadian,Yang Yong, însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Economiei, Constantin Niţă, a vizitat vineri, 31 octombrie, amplasamentul Hidrocentralei de la Seaca. Cu acest prilej, reprezentantului companiei chineze i-a fost prezentat şi datele tehnice ale proiectului realizat de autorităţile române.

”Suntem aici pentru că domnul preşedinte Yang Yong este interesat în realizarea împreună cu noi şi Guvernul Bulgariei a unei hidrocentrale, aici, în acest loc în care ne aflăm. Este o investiţie majoră pe care o avem în vedere, cu două componente. O componentă de energie, hidrocentrala, şi a doua componentă o investiţie şi mai mare, realizarea unui dig pentru cele două maluri ale Dunării, de peste 100 de kilometri care ne va rezolva pentru totdeaua problema inundaţiilor, plus că va contribui serios la sistemul de irigaţii”, a explicat vicepremierul Liviu Dragnea

Huadian este o companie energetică de stat din China care este implicată în realizarea mai multor proiecte pe teritoriul Românie. “Suntem o companie de stat, suntem pe locul 500 şi suntem specializaţi pe acest tip de construcţii. Programele noastre sunt atât în Africa, cât şi în Europa şi în ultimii ani suntem interesaţi de proiectele din România. În urma acestei vizite ne dăm seama că sunt foarte mari posibilităţi de dezvoltare în România. În această dimineaţă ne-am întâlnit cu domnul ministru Niţă şi vicepremierul Dragnea şi am semnat proiectul de la Rovinari. Suntem interesaţi ca pe viitor să construim aici o hidrocentrală”, a spus preşedintele Yang Yong.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, este posibil ca lucrările la Seaca să înceapă în primăvara anului viitor.

”Demersurile au început în aprilie, suntem în octombrie, deci practic în cam şase-şapte luni am reuşit să ducem la capăt un proiect care, în mod, normal durează doi trei ani de zile. Eu cred că în primăvara anului următor putem avea toate procedurile realiazare, toti paşii negociaţi, compania de proiect realizată şi să putem demara efectiv toate procedurile de avizare şi de certificare. Cred că anul viitor în primăvară-vară putem discuta de începerea efectivă a investiţiei, dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă altceva în România”, a mai spus Liviu Dragnea.

Potrivit vicepremierului, investiţia pentru realizarea nodului hidrotehnic de la Seaca se ridică la peste două miliarde de euro, la care se mai adaugă alte 3-4 miliarde de euro construirea digurilor, aproximativ 160 de KM atât pe malul românesc, cât şi pe malul bulgăresc.

“Pentru construcţia hidrocentralei compania chineză are resurse proprii, nu va fi nevoie să ia un împrumut, iar pentru cealaltă parte o să rămână să găsim finanţare”, a mai spus Dragnea.

IMG_4230IMG_4233

4 Comments

  1. cate locuri de munca ar fi create dupa finalizare?
    si in parteneriat cu bulgarii!
    fas! poate ar fi o microcentrala care o putea construi si statul roman in mai multe locuri unde se preteaza.

  2. Face pe dracu, nu se mai poate circula, toate drumurile si baltile dupa malul Dunarii s-au ,,privatizat,,

  3. Dragnea? un mincinos, un hotz (teldrum), votat de asistatii social si pensionarii santajati si mintiti. mai devreme sau mai tarziu, va plati.

  4. Ce sceneta de prost gust.
    Ce sa mai , au scos 101% din voturi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.