România se află în topul fumătorilor din UE, cu 32,2% din populație care fumează, peste 5 milioane de persoane, conform unui studiu realizat de Institutul EURISPES.
Țigara electronică, sau vape-ul, reprezintă o altă alternativă a țigaretelor convenționale. Aceasta livrează aceeași cantitate de nicotină, dar sub altă formă, mai exact prin intermediul vaporilor. Mai exact, aceste dispozitive funcționează prin încălzirea unui lichid, care este inhalat sub formă de vapori.
Recent, medicii americani au descoperit leziuni pulmonare asociate vaping-ului, dar și alte simptome asociate cum ar fi greață, vărsături, senzația de sufocare, tuse, febră, amețeli și durere în piept.
Se regăsesc o multitudine de substanțe nocive în țigările electronice, precum alcaloizi, aldehide, metale grele (nichel, cadmiu, plumb, crom), arsenic, compuși volatili organici.
Mulți fumători de țigară tradițională susțin că utilizează țigara electronică pentru a se lăsa de fumat, ca o etapă intermediară până la renunțarea totală. Nicio marcă de țigări electronice nu a fost aprobată drept ajutor pentru renunțarea la fumat. Principalul criteriu de aprobare pentru metodele medicale de renunțare la fumat este posibilitatea controlării nivelului de nicotină.
Potrivit unor studii realizate de către ELF – Europeean Lung Foundation, lichidele folosite în realizarea acestor tipuri de țigări conțin substanțe chimice toxice, cauzatoare de cancer. Tot aceste studii arată faptul că există asocierea între vaporii acestor țigări electronice și inflamația sau infecția la plămâni.
Conform datelor OMS, tabagismul este pe cale să devină principala cauză de mortalitate și morbiditate din lume. Se apreciază că în întreaga lume, există mai bine de 1.3 miliarde de fumători, conform statisticilor din anul 2021. Astfel, în întreaga lume se vând 6,5 trilioane de țigări anual, 18 miliarde pe zi. Fumatul ucide 6 persoane pe fiecare minut. În anul 2002, fumatul a ucis 4 milioane de oameni, dintre cei 1.2 milioane de europeni. În anul 2020, această “unealtă” a ridicat numărul deceselor la 10 milioane de fumători pe an.
Un alt studiu realizat de către Universitatea din Pennsylvania arată că persoanele care utilizează țigările electronice sunt mai expuse riscului de inflamare al plămânilor, decât fumătorii obișnuiți: “Găsim dovezi că utilizarea țigărilor electronice provoacă un răspuns inflamator unic în plămâni”.