Atenţionarea meteorologilor s-a adeverit miercuri noaptea în Teleorman, cantităţile de precipitaţii, destul de însemnate, însoţite de rafale de vânt, fiind prezente în aproate tot teritoriul teleormănean. Şi auditiv s-au făcut remarcate ploile de miercuri noaptea, tunetele însoţite de fulgere exprimând clar fenomenele ce se petreceau afară.
Bătrânii, în vremurile nu chiar îndepărtate, la auzul tunetelor şi fulgerelor se adresau privind spre cer cu “Dă-i Doamne, dă-i”, ploile căzute fiind de bun augur pentru recolte, unele abia însămânţate, altele aproapre de rod. Vântul nu făcea atâtea probleme pe vremea aceea, oamenii fiind dornici doar de căderea precipitaţiilor şi nici foarte supăraţi nu erau dacă ploile cădeau chiar şi cu ceva grindină, asta dacă grindina era însoţită de cantităţi mari de precipitaţii.
Nici în zilele noastre vântul nu ar deranja pe nimeni, asta dacă instalaţiile conectate la reţeaua electrică, aparatura de uz casnic, termoregulatoarele necesare reproducţiei artificiale de pui de găini şi alte vieţuitoare n-ar face şi ele pauză, urmările fiind pagube de zeci de mii de lei. Nu este prima dată şi, după cum decurg lucrurile sau lucrările cu care CEZ se tot laudă că le face la reţeaua electrică, nici următoarele rafale de vânt nu vor rămâne nesimţite de cetăţenii Teleormanului din punct de vedere al electricităţii. Spunem asta, pentru că la finele săptămânii trecute, mai exact vineri, 17 mai, când a plouat destul de mult în Teleorman, ploile fiind însoţite de vânt, fără curent electric au rămas satele din Ştorobăneasa şi cele limitrofe, iar miercuri noaptea au avut loc mai multe deranjamente pe linia alimentării cu energie electrică, respectiv 3 linii LEA 20kv (2 parţial şi 1 total), 78 de posturi de transformare şi 8 localităţi afectate. Norocul unora dintre teleormăneni a fost că unele localităţi au beneficiat de curent chiar în dimineaţa zilei de joi, în altele, precum, Putineiu, Dracea, Crângu, Merişani, Băbăiţa, Bogdana, Spătărei şi Ulmeni, curentul electric nu se reluase nici la ora 10.00, echipele de la CEZ, 10 la număr, fiind la acea oră încă în teren în vederea remedierii liniilor afectate.
Vijeliile de miercuri seara au făcut şi alte pagube, toate de ordin material. Potrivit ISU Teleorman, intervenţia pompierilor militari alexăndreni a fost necesară în noaptea de miercuri, la ora 23.13, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe un autoturism proprietate personală, marca Renault, parcat pe strada Dunării, la nr. 34. Misiunea a fost executată în aproximativ 40 de minute. De asemenea, militarii Detaşamentului de Pompieri Alexandria au mai fost solicitaţi să intervină pentru eliberarea părţii carosabile a DJ 504, km 8, de un copac care bloca circulaţia pe un singur sens. Intervenţia s-a desfăşurat în intervalul orar 00.20 – 01.45, fără a fi întâmpinate probleme deosebite. Incidente au avut loc şi la Videle, unde pompierii au intervenit pentru îndepărtarea unui număr de trei copaci căzuţi pe raza localităţii Botoroaga care blocau ambele sensuri ale DJ 503. Intervenţia s-a desfăşurat în intervalul orar 00.26 – 01.15, fără a fi întâmpinate probleme deosebite.
Şi la Turnu Măgurele pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru deblocarea părţii carosabile a DN 52, de un copac care bloca circulaţia pe un sens, pe raza localităţii Crângu. (C.P.)