Fermele de familie reprezintă peste 90% din toate fermele la nivel global şi produc 80% din produsele alimentare din lume, reprezentând, astfel, factorii-cheie ai dezvoltării durabile, inclusiv a eradicării foametei, subliniază deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, într-o declarație politică.
„Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, FAO, şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă, IFAD, au anunţat Deceniul ONU privind Agricultura Familială şi un Plan Global de Acţiune, pentru a stimula sprijinirea fermelor familiale. Deceniul privind Agricultura Familială vizează crearea unui mediu favorabil care să le consolideze poziţia şi să maximizeze contribuţia lor la securitatea alimentară şi la un viitor sănătos la nivel global. Planul global de acţiune oferă îndrumări detaliate pentru comunitatea internaţională privind acţiunile colective şi coerente care pot fi întreprinse în perioada 2019-2028”, explică deputatul ALDE de Teleorman.
Cu toate că agricultorii din fermele de familie produc majoritatea alimentelor, susține deputatul ALDE, ei se confruntă cu sărăcia, în special în ţările în curs de dezvoltare, se confruntă cu provocări, deoarece nu dispun de acces la resurse şi servicii, pentru a-şi susţine producţia şi vânzarea produselor.
„În general, fermierii se confruntă cu mai multe constrângeri. Tinerii din mediul rural sunt, de asemenea, extrem de vulnerabili din cauza lipsei de stimulente pentru angajarea lor. La noi, prin Legea nr. 336/2018 a fost adoptat Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară. Scopul acestui Program îl constituie crearea de noi locuri de muncă, reprezentând un instrument activ, în vederea atragerii tinerilor spre munca în agricultură, acvacultură şi industria alimentară”, explică președintele ALDE Teleorman, Calotă Florică Ică.
Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură şi industria alimentară, în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai Programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, precizează deputatul ALDE.
Citește și: http://ziarulteleormanul.ro/casa-de-pensii-35-600-de-teleormaneni-beneficiaza-de-legi-speciale/
„Planul Global de Acţiune pentru Deceniul privind Agricultura Familială este un ghid pentru elaborarea politicilor, programelor şi regulamentelor pentru a sprijini fermele de familie, prezentând acţiuni colective şi coerente care pot fi întreprinse în următorii zece ani”, mai arată Calotă Florică Ică.
Aceste acţiuni includ: sprijinirea tinerilor din mediul rural, prin facilitarea accesului la proprietăţi productive, informare, educaţie, pieţe şi participare la procesele de elaborare a politicilor; dezvoltarea şi punerea în aplicare a unui mediu politic favorabil pentru sprijinirea agriculturii de familie, precum şi promovarea durabilităţii agriculturii familiale pentru sistemele de alimentaţie rezistente la schimbările climatice şi accesul, managementul responsabil şi utilizarea terenurilor, a apelor şi a altor resurse naturale.