Social

Valoarea burselor școlare și de merit pentru anul școlar 2023-2024 se majorează – Bursa de performanță dispare

Potrivit noului proiect de Legi ale Educației propus de Ligia Deca, bursa socială ar putea crește cu 100 de lei, ajungând de 300 de lei, iar cea de merit crește până la 450 de lei, de la 200 de lei, cât este în prezent. Partea proastă este aceea că bursa de performanță, care se acordă în prezent, dispare. Un lucru important de precizat este acela că aceste reglementări se adresează anului școlar 2023-2024, și nu anului școlar în curs.

Proiectele legilor Educației în varianta Deca sunt finalizate de Ministerul Educației. Acestea vor ajunge în Guvern până la data de 15 februarie 2023, iar Parlamentul ar urma să le aprobe până pe 15 martie.

În ceea ce privește bursa de performanță, aceasta dispare în varianta susținută de Ligia Deca. Anul acesta, la nivelul tuturor instituțiilor școlare din România, 10.000 de elevi s-au încadrat pentru această bursă.

Sorin Cîmpeanu, fostul ministru, a stârnit un val de nemulțumiri în rândul elevilor și părinților după ce a stabilit anul trecut noi criterii de acordare a burselor. Acesta a eliminat dreptul la bursă pentru elevii navetiști și pentru elevii de clasa a V-a, care nu mai pot obține bursa de merit. Până anul trecut, criteriile de acordare a bursei erau media din semestrul al II-lea, dar deoarece acum structura anului școlar nu mai este împărțită pe 2 semestre, ci pe 5 module, bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul de ministru. Pentru această situație, Consiliul Național al Combaterii Discriminării  a decis să sancționeze Ministerul Educației cu 10.000 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.