În maternităţile spitalelor din Teleorman lipseşte vaccinul împotriva hepatitei B. Problema nu este doar la nivelul judeţului Teleorman, ci este naţională. În mod normal, acesta ar trebui făcut bebeluşilor în primele 24 de ore de la naştere. În aceste condiţii, copiii ai căror părinţi nu au bani să îl cumpere din farmacii vor fi vaccinaţi de medicii de familie atunci când se va reface stocul.
Nou-născuţii care au părăsit maternitatea fără a fi imunizaţi din această cauză vor fi vaccinaţi de către medicul de familie atunci când vaccinul va deveni disponibil. Nu există riscuri majore pentru aceşti copii, cu excepţia celor născuţi de mame purtătoare de virus hepatic B.
Serul antihepatită B se administrează în trei doze, respectiv în primele 24 de ore de la naştere, la două luni şi la şase luni. Inocularea primei doze de ser, în maternitate, este importantă deoarece în România, spre deosebire de alte state, mamele nu sunt testate înainte de naştere, pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectate cu virusul hepatic B şi, ca atare, dacă riscă să transmită boala şi bebeluşului.
În Teleorman nu numai vaccinul împotriva hepatitei de tip B lipserşte, ci şi Tetraximul, vaccin ditftero-tetano-pertussis acelular şi poliomiclitic inactivat, adsorbit, indicat pentru a proteja copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei la copii, începând cu vârsta de 2 luni pentru vaccinarea primară, ca doza de rapel în cursul celui de-al doilea an de viaţă şi la copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 13 ani, în funcţie de calendarul oficial al vaccinărilor. Potrivit Emiliei Boldeanu, purtător de cuvânt al DSP Teleorman, aprovizionarea cu Tetraxim la nivelul judeţului se va face după data de 15 septembrie 2015. Despre Euvax, vaccinul împotriva hepatitei B, nu se ştie nimic.
În schimb, ne-a precizat Emilia Boldeanu, în Teleorman există doze suficiente de vaccin hexavalent, ROR, VPI, DTP, BCG, VTA. Aceste vaccinuri sunt indicate pentru a proteja copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei, într-o singură doză, în cazul vaccinului hexavalent, ROR este destinat imunizării împotriva Rujeolei, Oreionului şi Rubeolei, VPI – antipolomielita, DTP este vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, BCG este cel care imunizează împotriva tuberculozei, iar VTA este vaccinul împotriva tetanosului care se administrează femeilor însărcinate. (C.P.)